Drone της IDF Hermes 450 Zik. (φωτογραφία: IDF SPOKESPERSON UNIT) |
Του SETH J. FRANTZMAN
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Hermes 450 Zik του Ισραήλ της 161 Μοίρας έπαιξαν βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του Ισραήλ από τους τρομοκράτες της Χαμάς
Τις πρώτες ώρες του πολέμου κατά της Χαμάς , Ισραηλινοί πιλότοι που πετούν μεγάλα drones έπαιξαν βασικό ρόλο στη βοήθεια στον εντοπισμό και την παρακολούθηση τρομοκρατών και στην υπεράσπιση του κράτους.
Κύματα επιτιθέμενων επιτέθηκαν στα σύνορα με τη Γάζα το πρωί της 7ης Οκτωβρίου. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.900 μέλη της Χαμάς και άλλα μέλη από τη Γάζα εισήλθαν στο Ισραήλ μέσω 29 σημείων κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας. Επιτέθηκαν σε 20 κοινότητες, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Εκατοντάδες στρατιώτες του IDF και Ισραηλινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
Η καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου έφερε βαθύ τραύμα στο Ισραήλ και η χώρα εξακολουθεί να ψάχνει για απαντήσεις. Δεν είναι σαφές πώς θα ηττηθεί η Χαμάς και αν θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο από εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Ωστόσο, σε οποιονδήποτε πόλεμο έρθει, οι ελίτ χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ισραήλ θα παίξουν ρόλο όπως έκαναν στις 7 Οκτωβρίου.
Ισραηλινό drone. (credit: IDF SPOKESPERSON UNIT) Ισραηλινό drone. (credit: IDF SPOKESPERSON UNIT) |
Οι πιλότοι που πετούν με το Hermes 450 χειρίζονται το μη επανδρωμένο αεροσκάφος από το Palmachim. Αυτή είναι μια ανεμοδαρμένη βάση που βρίσκεται ανάμεσα στους αμμόλοφους νότια του Τελ Αβίβ.
Το περιοδικό μίλησε με δύο πιλότους από την 161 Μοίρα, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και κάποτε πετούσε ελικόπτερα. Αφού το Ισραήλ έγινε πρωτοπόρος στα drones, μεταπήδησε για να πετάει τα νέα οχήματα. Τα drones είναι σημαντικά επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό που είναι γνωστό ως «βαρετές, βρώμικες και επικίνδυνες» επιχειρήσεις. Εφευρέθηκαν στο Ισραήλ μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό για την αφήγησή μας, επειδή ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε το Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου το 1973 που οδήγησαν τους ειδικούς να σχεδιάσουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτήρηση του πεδίου της μάχης και στη μετάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ώστε το Ισραήλ να εξουδετερώσει τον αέρα άμυνες και χτυπήματα εχθρών. Ωστόσο, ο εχθρός έχει αλλάξει με τα χρόνια. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ο εχθρός είχε προηγμένες αντιαεροπορικές άμυνες της Σοβιετικής εποχής, όπως πυραύλους εδάφους-αέρος. Σήμερα, είναι πιο περίπλοκο.
Για παράδειγμα, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ – δύο τρομοκρατικούς στρατούς στη Γάζα και τον Λίβανο.
Η Χαμάς είναι οπλισμένη με AK-47 και RPG ως τυπικά της όπλα. Αυτό σημαίνει ότι οι χειριστές drones εκτελούν μια ποικιλία εργασιών, πολλές από αυτές μυστικές, που βοηθούν στην εξουδετέρωση της απειλής της Χαμάς με πολύπλοκους τρόπους.
Η χώρα διαθέτει πλέον μια ποικιλία στρατιωτών και μονάδων που χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα συστήματα. Η 161 Μοίρα πετά με το Hermes 450, που κατασκευάστηκε από την Elbit Systems, έναν από τους αμυντικούς γίγαντες του Ισραήλ. Περιγράφεται ως «ένα τακτικό UAS πολλαπλών ρόλων υψηλών επιδόσεων και η κύρια πλατφόρμα του IDF σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».
Το Hermes 450 είναι «ένα ώριμο και δοκιμασμένο στη μάχη UAS με περισσότερες από 300.000 επιχειρησιακές ώρες πτήσης και κορυφαίο ρεκόρ ασφάλειας. Είναι γεμάτο με αισθητήρες και διαφορετικές δυνατότητες που του επιτρέπουν να πραγματοποιεί επιτήρηση και αεροπορικές επιδρομές.
Ο ρόλος των drones στις αεροπορικές επιδρομές
Το ΙΣΡΑΗΛ ΜΟΝΟ πρόσφατα αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί drones για αεροπορικές επιδρομές. Το Hermes 450 ονομάζεται Ζικ. Ζυγίζει περίπου 550 κιλά και μπορεί να πετάξει για 17 ώρες κάθε φορά. Προφανώς, ένας μεγάλος χρόνος πτήσης, που σημαίνει ότι διαφορετικοί πιλότοι μπορεί να χειριστούν το drone κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης. Αυτός είναι ο λόγος που τα drones είναι χρήσιμα.
Σε αντίθεση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη όπου οι πιλότοι κουράζονται και πρέπει να προσγειωθούν, το drone μπορεί να πετάξει, να πετάξει περισσότερο. Οι πιλότοι των drone τα χειρίζονται από μεγάλα κοντέινερ που έχουν όλο τον εξοπλισμό που χρειάζονται. Οι οθόνες τους δείχνουν διάφορες λεπτομέρειες που χρειάζονται από το πεδίο της μάχης και πετούν το drone ενώ βρίσκονται επίσης σε επαφή με άλλους χειριστές και δυνάμεις.
Το περιοδικό μίλησε με δύο πιλότους – έναν άνδρα και μια γυναίκα. Δεν μπορούν να αποκαλύψουν τα πλήρη ονόματά τους για λόγους ασφαλείας. Ο G, ο άνδρας πιλότος, περιγράφει πώς το αεροσκάφος μπορεί να κάνει πολλούς τύπους εργασιών στο πεδίο της μάχης, όπως επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών, για να παρέχει μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει. Αυτό προστατεύει τα σύνορα του Ισραήλ από τους εχθρούς. Ο G ξεκίνησε την πορεία των πιλότων στο Ισραήλ, συνειδητοποιώντας τελικά ότι δεν θα κατέληγε ως πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και τώρα πετά με drones. Η πορεία είναι μεγάλη και η δουλειά μπορεί να είναι δύσκολη. Πετάει drones εδώ και τέσσερα χρόνια. Λέει ότι οι επιχειρήσεις και οι αποστολές αλλάζουν κάθε φορά που το αεροσκάφος πετάει. Αυτό μπορεί να σημαίνει την απόκτηση πληροφοριών ή τη χρήση καμερών και την πραγματοποίηση χτυπημάτων.
Κοιτάζει 11 ημέρες πίσω στο «Black Shabbat», όπως είναι πλέον γνωστή η 7η Οκτωβρίου, την ημέρα που οι τρομοκράτες της Χαμάς έσπασαν τον φράκτη ασφαλείας, μπήκαν στο Ισραήλ και διέπραξαν ανείπωτα εγκλήματα.
Οι πιλότοι επιχείρησαν στην ίδια δύσκολη κατάσταση όπως οι επίγειες δυνάμεις και όλοι οι άλλοι στο Ισραήλ που αιφνιδιάστηκαν από τη μαζική επίθεση. Έπρεπε να φέρουν τα drones τους Hermes στον αγώνα και να προσπαθήσουν να παράσχουν υποστήριξη στις δυνάμεις από κάτω.
Τώρα οι πιλότοι, όπως πολλοί στο Ισραήλ, αντιμετωπίζουν έναν αγώνα μπροστά με μια νέα νοοτροπία, που βασίζεται στο ότι έχουν μάθει τα σκληρά μαθήματα του παρελθόντος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.