Σκληρές μάχες Χαμάς-IDF - Κάθετα αντίθετο σε εκεχειρία το Ισραήλ


Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Αίγυπτο με σχέδιο να εισέλθει στην Γάζα για αυτοψία της κατάστασης - Ανεβαίνει ο υδράργυρος στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο - Ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολά την Παρασκευή

Καθώς η ισραηλινή χερσαία επέμβαση κατά της Χαμάς συνεχίζεται, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αναφέρονται προσωρινές διακοπές στις τηλεπικοινωνίες. Η παλαιστινιακή πλευρά μιλά για σκληρές μάχες με τους Ισραηλινούς, ενώ, παρά τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία, οι IDF εντείνουν τις επιχειρήσεις και τις επιθέσεις. 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τονίζουν πως στόχος της δεύτερης φάσης είναι η καταδίωξη ηγετικών στελεχών της Χαμάς και άλλων ενόπλων οργανώσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα τον επικεφαλής της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας Γιαχιά Σινουάρ.

Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει να καταλάβει τον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά μόνο να εξαλείψει την Χαμάς από αυτόν. Ο Μαρκ Ρεγκέβ τόνισε την έντονη αντίθεση του Ισραήλ σε μια κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι η Χαμάς είναι που τάσσεται υπέρ, όμως η ισραηλινή πλευρά δεν προτίθεται να επιστρέψει στο status quo που επικρατούσε στις 6 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Έχοντας πρόθεση να επισκεφθεί την Γάζα και επί τόπου να εκτιμήσει την κατάσταση έφτασε την Κυριακή στην Αίγυπτο ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, ο οποίος σε δηλώσεις του επέμεινε ότι το Ισραήλ έχει «ηθική και νομική» υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Δικαίου του Πολέμου, δηλαδή να μην εμποδίζει την πρόσβαση των αμάχων σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Την Κυριακή έφθασαν στην Γάζα μέσω της Ράφα άλλα έξι οχήματα φορτωμένα με τρόφιμα και φάρμακα. Για άλλη μια φορά, ωστόσο, η Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό».

Την ίδια ώρα, στον βορρά, ο υδράργυρος στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου δείχνει να ανεβαίνει διαρκώς. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η Χεζμπολά ανταλλάσσουν σποραδικά πυρά, με τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στην περιοχή να δηλώνουν ετοιμότητα «για οποιαδήποτε εξέλιξη». 

Λάδι στην φωτιά των ανησυχιών ρίχνει εξάλλου η ανακοίνωση ότι ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα πρόκειται να απευθυνθεί δημοσίως στο πλήθος για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Το τηλεοπτικό του μήνυμα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

 euronews.

Σχόλια