Πώς τα μικρά Drones μεταμορφώνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Ισραήλ


Κοιτάξτε προσεκτικά φωτογραφίες του ισραηλινού στρατού που κινητοποιείται για πιθανή εισβολή στη Γάζα, δύο εβδομάδες αφότου οι μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ και σκότωσαν ή απήγαγαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. Μπορεί να παρατηρήσετε περίεργες μεταλλικές στέγες σαν κλουβί, συγκολλημένες ή βιδωμένες στις κορυφές των ισραηλινών τεθωρασκισμένων Merkava. 


Οι στρατιώτες αποκαλούν αυτή την πρόσθετη θωράκιση «κλουβί αντιμετώπισης», καθώς έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει ένα νέο και καταστροφικό όπλο...μικρά drones

«Είναι σίγουρα μια νέα εποχή», είπε ο Mykola Voroshnov (Βορόσνοφ), ένας ουκρανός χειριστής στρατιωτικών drone, στο The Daily Beast. 

Μια δεκαετία πριν οι ιρακινές, οι συριακές και οι ομάδες μαχητών της Υεμένης, "όπλισαν" για πρώτη φορά drones τύπου quadcopter με εκρηκτικά για μονόδρομες επιθέσεις "kamikaze" ή τα τροποποιούσαν για να ρίξουν χειροβομβίδες.  

Τα φθηνά drones είναι πλέον το τυπικό εναέριο όπλο τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία. Ομοίως, η Χαμάς χρησιμοποίησε drones κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, καταστρέφοντας τουλάχιστον δύο άρματα μάχης Merkava στοχεύοντας στα αδύνατα σημεία στην πανοπλία των τανκς - τα ίδια αδύναμα σημεία που προορίζονται να προστατεύσουν τα "κλουβιά". Οι παλαιότεροι κλωβοί προστάτευαν τις δεξαμενές από πυραύλους που είχαν σχεδιαστεί για να χτυπούν τα οχήματα στις στέγες τους. Υπέθεσαν ότι τα κλουβιά αυτά θα δούλευαν και ενάντια στα drones. 

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι drones επίθεσης do-it-yourself. Υπάρχουν τετρακόπτερα ή οκτοκόπτερα που ρίχνουν χειροβομβίδες και καθοδηγούνται από GPS ή κατευθύνονται από έναν χειριστή που κάθεται πίσω από μια οθόνη.

Ένα τυπικό drone μπορεί να ζυγίζει μόλις δύο κιλά και να πετάει όχι μακρύτερα από 20 μίλια με τελική ταχύτητα μικρότερη από 30 μίλια την ώρα. Σε σύγκριση με ένα μαχητικό αεροσκάφος με διάρεκια πτήσης εκατοντάδες μίλια...

Όμως ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να κοστίσει 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα χρησιμοποιούμενα drone τύπου DJI Mavic 3 FPV πωλείται μόνο για 2.000 δολάρια. Οι στρατιωτικοί διοικητές σκέφτονται δύο φορές πριν στείλουν ένα μαχητικό και τον ακριβά εκπαιδευμένο πιλότο του σε κίνδυνο. Δεν χρειάζεται να σκεφτούν καθόλου πριν εκτοξεύσουν ένα drone ή ένα ολόκληρο σμήνος drones. 

«Και οι δύο πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας προμηθεύονται πολλές χιλιάδες από αυτά το μήνα», δήλωσε στην Daily Beast ο Samuel Bendett, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ευρασία. «Έτσι, βλέπουμε κορεσμό των drone στο πεδίο της μάχης όπως ποτέ άλλοτε». 

Οι χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας τείνουν να συντονίζουν τις επιθέσεις τους με πυροβολικό. Ο Βορόσνοφ έφερε ένα παράδειγμα... Τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρούν προς μια ουκρανική θέση,τότε το πυροβολικό των Ουκρανών πυροβολεί πρώτα και μετά οι Ρώσοι «πρέπει να καλυφθούν λόγω του πυροβολικού», είπε ο Βορόσνοφ. Ενώ περιμένουν το μπαράζ, ο Βορόσνοφ εκτοξεύει τα επιθετικά drones του για το φονικό χτύπημα. «Μας κερδίζει χρόνο», είπε για το πυροβολικό. 

Καθώς έγινε σαφές πέρυσι πόσο επικίνδυνα θα μπορούσαν να είναι τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί άρχισαν να εγκαθιστούν κλωβούς αντιμετώπισής τους στα άρματα μάχης και σε άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο μετά τις αρχικές απώλειες αρμάτων μάχης κατά τη διάρκεια της διείσδυσης της Χαμάς. «Έμειναν εντελώς πίσω μέσα στις πρώτες δύο μέρες», είπε ο Βορόσνοφ για τους Ισραηλινούς. 

Οι ξέφρενες προσπάθειες των στρατών να προσθέσουν θωράκιση που νικάει το drone μιλά για τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος. Στην Ουκρανία, «και οι δύο πλευρές προσπαθούν να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη διαρκώς αυξανόμενη απειλή των drones FPV», είπε ο Bendett. 

Τα μικρά drones έχουν ανατρέψει τον παραδοσιακό πόλεμο. Πριν, οι στρατιωτικοί συμμετείχαν σε μια αργή τεχνολογική αντιπαράθεση. Ένας στρατός ανέπτυσσε ένα νέο όπλο, ο αντίπαλος στρατός σχεδίαζε ένα αντίμετρο και στη συνέχεια ο πρώτος στρατός θα τροποποιούσε το αρχικό όπλο για να νικήσει το αντίμετρο και ούτω καθεξής...

Το υψηλό κόστος των νέων όπλων υπαγόρευσε τον ρυθμό του χορού. Στη δεκαετία του 1960, οι Σοβιετικοί έβγαλαν καλύτερα τανκς. Έτσι, τη δεκαετία του 1970, οι Αμερικανοί παρουσίασαν ένα καλύτερο επιθετικό αεροσκάφος εξολοθρευτή αρμάτων μάχης με το A-10. Στη δεκαετία του 1980, οι Σοβιετικοί απάντησαν με καλύτερες αντιαεροπορικές άμυνες, όπως το κινητό πυροβόλο όπλο Tunguska και τον εκτοξευτήρα πυραύλων. 

Τα μικρά drones έχουν σπάσει τον κύκλο. Είναι τόσο φθηνά, και επομένως τόσο εύκολο να αναπτυχθούν σε τεράστιους αριθμούς, που οι στρατοί αγωνίζονται να αναπτύξουν άμυνες αρκετά γρήγορα για να αποτρέψουν καταστροφικές εκστρατείες με drone. Οι Ρώσοι έχουν χάσει εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, τανκς και άλλα οχήματα από ουκρανικά drones. Και τώρα που οι Ρώσοι αναπτύσσουν τη δική τους αρμάδα drone, οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει επίσης να υποφέρουν μεγάλες απώλειες. 

Τα μικρά drones αποτελούν πλέον την κύρια απειλή για τα τανκς και άλλα οχήματα στον ευρύτερο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, διάρκειας 21 μηνών και η απειλή δεν εξαφανίζεται. Στρατοί σε όλο τον κόσμο εγκαθιστούν κλωβούς αντιμετώπισης στα άρματα μάχης τους και επίσης αναπτύσσουν περισσότερα πυροβόλα όπλα αεράμυνας και εκτοξευτές πυραύλων, συχνά χρησιμοποιώντας παλιά όπλα και πυραύλους  από τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση.

Σημαντικό είναι και το θέμα-πρόβλημα εντοπισμού των mini drones, ιδιαίτερα όταν ίπτανται χαμηλά και όταν επιχειρούν αυτόνομα χωρίς εκπομπές.

Ο στρατός των ΗΠΑ εξοπλίζει ακόμη και ορισμένα από τα οχήματά του με λέιζερ που ελπίζει ότι θα καταρρίψουν μικρά drones γρηγορότερα και φθηνότερα από οποιοδήποτε όπλο ή εκτοξευτή πυραύλων. Οι στρατιώτες προσπαθούν επίσης να απενεργοποιήσουν τα drones προτού επιτεθούν, παρεμβάλοντας τα σήματα εντολών τους. 

Αλλά οι κατασκευαστές drone κινούνται ακόμη πιο γρήγορα. Ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για μικρά drones που μπορούν εύκολα να οπλιστούν, οι κατασκευαστές αρχίζουν να προσφέρουν έτοιμα μοντέλα και «να σχεδιάζουν drones μιας χρήσης που προορίζονται για αποστολές καμικάζι», είπε ο Arthur Erickson, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής drone του Τέξας Hylio.«Απογυμνώνουν τα εξαρτήματα στα απολύτως απαραίτητα για να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα». Εξάλλου, είπε ο Έρικσον, «το drone χρειάζεται να επιβιώσει μόνο σε μία πτήση για να παραδώσει ένα εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο».  

Πού και πώς τελειώνει αυτό, κανείς δεν ξέρει «Δεν είμαι καν σίγουρος πώς θα μοιάζει τον επόμενο χρόνο» είπε ο Βορόσνοφ.   

Ο πανικός είναι ορατός στα στρατιωτικά αρχηγεία σε όλο τον κόσμο. Μέχρι να φτάσουν τα αμυντικά μέτρα -σε μήνες ή χρόνια από τώρα- μπορεί να κυριαρχούν μικρά drones που καταστρέφουν τανκς και άλλες υποδομές

thedailybeast

Διαβάστε περισσότερα στοιχεία από το armyrecognition σχετικά με τα κλουβιά προστασίας των Ισραηλινών τανκ Merkava.   
Σε ένα ταχέως εξελισσόμενο σενάριο πεδίου μάχης, οι στρατοί σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν έντονα και μαθαίνουν από τις πρόσφατες συγκρούσεις για να προσαρμόσουν και να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες. Μια τέτοια προσαρμογή έρχεται στον απόηχο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο οποίος ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των drones στον σύγχρονο πόλεμο. 


Πρόσφατες φωτογραφίες εμφανίστηκαν που δείχνουν τα ισραηλινά Merkava 4 Main Battle Tanks (MBT) εξοπλισμένα με κάτι που φαίνεται να είναι κλουβιά κατά των drone. Αυτές οι προστατευτικές δομές πιστεύεται ότι έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την απειλή που θέτουν τα drones χαμηλών πτήσεων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση, στόχευση ή άμεσες επιθέσεις. Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση ανέδειξε την ευπάθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων και των χερσαίων στρατευμάτων σε επιθέσεις με μικρά drones. 

Η χρήση drones, τόσο για αναγνώριση όσο και ως επιθετικό εργαλείο, έχει αλλάξει τη δυναμική του πολέμου. Αναγνωρίζοντας αυτό, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) φαίνεται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τις τεθωρακισμένες μονάδες τους. 

Τα σύγχρονα άρματα μάχης, αν και είναι τρομερά στο σχεδιασμό και τις δυνατότητές τους, έχουν ορισμένα τρωτά σημεία όταν αντιμετωπίζουν τις εξελισσόμενες απειλές του πεδίου μάχης. Μία από τις πιο έντονες προκλήσεις προέρχεται από τα drones, ειδικά εκείνα που είναι εξοπλισμένα για εκτόξευση εκρηκτικών. Η επάνω θωράκιση των περισσότερων αρμάτων μάχης είναι γενικά πιο λεπτή από την μετωπική ή πλευρική θωράκιση. Αυτή η πτυχή του σχεδιασμού τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις από ψηλά. 

Τα drones, με την ικανότητά τους να αιωρούνται και να επιτίθενται από υπερυψωμένη θέση, μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευπάθεια ρίχνοντας πυρομαχικά απευθείας στην επάνω επιφάνεια του τανκ.

Σχόλια