Σλοβενική εταιρεία προμηθεύει την Ουκρανία με drones...Άλλη μια χώρα που παράγει δικά της drone τα χρησιμοποιεί & τα εξάγει
Η αγαπημένη εταιρεία κατασκευής drone C-Astral παρείχε πρόσφατα συστήματα αναγνώρισης σε ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσε η εταιρεία στο Defense News αυτή την εβδομάδα.
Η Σλοβενία δεν διστάζει να εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Αλλά όταν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια, η χώρα έχει αποφασίσει γενικά να κρατήσει απόρρητες τις περισσότερες λεπτομέρειες.
Μεταξύ των μεγαλύτερων γνωστών στρατιωτικών δωρεών που συνεισέφερε η Σλοβενία από τα δικά της αποθέματα στην Ουκρανία, ήταν η παράδοση δεκάδων οχημάτων μάχης πεζικού BVP M80A πέρυσι.
Αλλά πιο πρόσφατα, το σλοβενικής κατασκευής μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα Belin — αλλιώς γνωστό ως Bramor C4EYE, διαπιστώθηκε ότι επιχειρεί στην Ουκρανία.
Το drone χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από τους Ουκρανούς εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Jernej Moderc, πιλότος του Bramor drone της C-Astral, στο Defense News στο Συμπόσιο GSOF που πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Οκτωβρίου στο Μπρνο. «Έχουμε κάποια κανάλια επικοινωνίας με τα στρατεύματα που τα χρησιμοποιούν για να πάρουμε σχόλια και να τα βελτιώσουμε ανάλογα».
Ο Moderc δεν μπορούσε να αποκαλύψει πότε και πόσα από τα drones έφτασαν στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ήταν αρκετά πρόσφατο και αφορούσε πολλά συστήματα
Δεν είναι σαφές εάν τα συστήματα στάλθηκαν απευθείας και αποκλειστικά από την εταιρεία, ή εάν το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας παρείχε την τεχνολογία από το δικό του απόθεμα, καθώς η χώρα χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο drone.
Το υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την ιστορία. Το drone Belin κατασκευάζεται και συναρμολογείται εξ ολοκλήρου στη Σλοβενία από την C-Astral. Είναι ένα άοπλο drone που προορίζεται κυρίως για αποστολές πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης καθώς και για να ακολουθεί νηοπομπές. Εκτοξευόμενο από καταπέλτη, το σύστημα έχει μέγιστη διάρκεια πτήσης 3 ωρών και μπορεί να λειτουργήσει σε απόσταση 40 χιλιομέτρων (25 μίλια).
Η εταιρεία είπε ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος έχει αποδειχθεί η κύρια πρόκληση για τα drones της στην Ουκρανία, με έναν άλλο χειριστή και εκπαιδευτή drone C-Astral να επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των συστημάτων πλοήγησης του αεροσκάφους, έναντι της παρεμβολής ή απώλειας σήματος.
«Το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης ενός drone είναι συχνά επιρρεπές σε εμπλοκή πάνω από εχθρικό έδαφος ή μπορεί να διακοπεί η επικοινωνία του με έναν πιλότο», είπε το άτομο στο Defense News, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Βλέπουμε επίσης περιπτώσεις φιλικών παρεμβολών, όπου τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ουκρανίας μπλοκάρουν τα δικά τους drones, εμποδίζοντας την αποτελεσματική διοίκηση και έλεγχο».
Από το ντεμπούτο της το 2007, η αμυντική δραστηριότητα της C-Astral έχει επεκταθεί. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Marko Peljhan, δήλωσε στο σλοβενικό μέσο ενημέρωσης Bloomberg Adria τον Ιούλιο ότι, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 262% στα έσοδά της το 2022 και ότι τα κέρδη αυξήθηκαν από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε 4,07 εκατομμύρια ευρώ εκείνη τη χρονιά. Απέδωσε εν μέρει αυτά τα στοιχεία στην αύξηση της ζήτησης για drones από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Αύγουστο, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού προμήθεια του drone Belin. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, το συμβόλαιο, αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, θα παραδώσει τις πρώτες μονάδες στο Μαυροβούνιο το επόμενο έτος
Υ.Γ
Σλοβενική εταιρεία προμηθεύει την Ουκρανία με drones επιτήρησης...
Άλλη μια χώρα, από τις πολλές, που παράγει δικά της drone τα χρησιμοποιούν οι Ένοπλες της δυνάμεις & τα εξάγει, ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική της βιομηχανία...
Κι εμείς που σχεδιάζαμε και παράγαμε drones από το 1990...σήμερα που ακριβώς βρισκόμαστε;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.