Drones με AI της Ουκρανίας αναγνωρίζουν και επιτίθενται στις ρωσικές δυνάμεις χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη (Βίντεο)



Ουκρανοί μηχανικοί επιβεβαίωσαν ότι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους πραγματοποιούν τώρα αυτόνομα πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις χωρίς χειριστή. 
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι χρησιμοποιούνται τέτοια drones, καθώς οι ισχυρισμοί του ΟΗΕ για αυτόνομες επιθέσεις στη Λιβύη το 2020 παραμένουν αναπόδεικτες. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Saker Scout μπορούν να βρουν, να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν σε 64 διαφορετικούς τύπους ρωσικών "στρατιωτικών στόχων" από μόνα τους, λειτουργώντας σε περιοχές όπου οι παρεμβολές  εμποδίζουν την επικοινωνία και άλλα drones να λειτουργήσουν. 

Το τετρακόπτερο Saker Scout, τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο μήνα και μπορεί να μεταφέρει τρία κιλά βόμβες σε εμβέλεια περίπου 12 χιλιομέτρων. Τα μικρά drones που λειτουργούν με τηλεχειρισμό έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά με τροποποιημένες αντιαρματικές χειροβομβίδες RKG-3 ή κεφαλές RPG και μπορούν να καταστρέψουν ακόμη και βαριά άρματα μάχης. 

Η  τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην υπηρεσία της Ουκρανίας 

Η εταιρεία Saker ιδρύθηκε το 2021 για να αναπτύξει προσιτή τεχνητή νοημοσύνη για μικρές επιχειρήσεις, με εφαρμογές όπως οπτικά συστήματα σε drone για προστασία καλλιεργειών. Όταν η Ρωσία εισέβαλε, η εταιρεία μεταπήδησε στη βοήθεια του στρατού. Μία από τις πρώτες απαιτήσεις ήταν εφαρμογή AI για να βοηθήσει έναν χειριστή drone να εντοπίσει οχήματα που κρύβονται από βλάστηση ή καμουφλάζ.

Το σύστημα AI του Saker βασίζεται στη μηχανική μάθηση και οι προγραμματιστές λένε ότι, μπορεί επί του παρόντος να αναγνωρίσει 64 διαφορετικούς τύπους «στρατιωτικών αντικειμένων», συμπεριλαμβανομένων δεξαμενών, οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και άλλου υλικού. Βελτιώνεται συνεχώς και ενημερώνεται κατόπιν αίτησης όταν υπάρχει απαίτηση ανίχνευσης συγκεκριμένου νέου αντικειμένου ή τύπου οχήματος. 

Ένα βίντεο του Saker δείχνει το σύστημα να αναγνωρίζει οχήματα (μεταφοράς προσωπικού και τανκ) και φορτηγά καθώς πετά από πάνω τους.

  

 Το λογισμικό Saker AI είναι επίσης ικανό για οπτική πλοήγηση χρησιμοποιώντας γνωστά σημεία αναφοράς στο έδαφος, έτσι ώστε ένα drone να μπορεί να βρει το δρόμο του ακόμα και αν το GPS είναι μπλοκαρισμένο. 

Στο Saker Scout είναι ενσωματωμένο το σύστημα διανομής πληροφοριών Delta της Ουκρανίας, το οποίο συγχωνεύει δεδομένα από drones, δορυφόρους και άλλες πηγές για να παράγει έναν πλήρη χάρτη του πεδίου μάχης. Ένα Saker Scout μπορεί να αναγνωρίσει μια περιοχή μόνο του και να φέρει πίσω πληροφορίες. Αντί για ένα απλώς ακατέργαστο βίντεο, το λογισμικό υπογραμμίζει τα εχθρικά οχήματα, έτσι ώστε τα drones να χαρτογραφούν τις θέσεις του εχθρού, κάτι που διαφορετικά θα χρειαζόταν εκατοντάδες ώρες ανάλυσης από ανθρώπους – δεν είναι πρακτικό σε πόλεμο και σε πραγματικό χρόνο. 

Ο στόχος είναι να καταστεί δυνατή μια εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία αναγνώρισης-λήψης αποφάσεων-επίθεσης. 

Το Saker Scout μπορεί να λειτουργήσει ως κυνηγός για ομάδες επίθεσης drone FPV : το AI λειτουργεί ως παρατηρητής που υποδεικνύει στόχους και μεταβιβάζει αυτόματα λεπτομέρειες στους χειριστές επιθετικών drone FPV που θα επαληθεύσουν έναν στόχο πριν τον χτυπήσουν. 

Αυτόνομα επιθετικά Drones

Η πιο ριζοσπαστική χρήση του Saker Scout είναι η εκτέλεση επιθέσεων χωρίς άνθρωπο στο loop, βρίσκοντας και χτυπώντας στόχους αυτόνομα. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας  επιβεβαίωσε ότι το Saker Scout έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε αυτήν τη λειτουργία, αλλά μόνο σε μικρή κλίμακα. Πιθανότατα χρησιμοποιείται αυτόνομα μόνο όταν οι παρεμβολές  εμποδίζουν τον άμεσο έλεγχο του χειριστή. Ένα βίντεο από το Saker δείχνει ένα από τα drone τους να εκτελεί μια αποστολή βομβαρδισμού. Δεν είναι γνωστό αν αυτό ήταν αυτόνομο 

 

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το σύστημα AI δεν είναι τέλειο, αλλά προτεραιότητά τους ήταν να αποκτήσουν ένα χρήσιμο σύστημα που σώζει ζωές στο πεδίο. Όπως αναφέρθηκε, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους χρήστες και το σύστημα ενημερώνεται συνεχώς. 

Στο εξής, εάν το σύστημα κριθεί επαρκώς αξιόπιστο, μεγάλος αριθμός αυτόνομων επιθετικών drones θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ταυτόχρονα χωρίς την ανάγκη εκπαιδευμένων χειριστών ή περιορισμένου εύρους ραδιοσυχνοτήτων. 

Δεκάδες τεέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να επιτεθούν ταυτόχρονα, με "ανοσία" σε παρεμβολές και όπλα αντι-drone, πιθανώς στοχεύοντας παρεμβολείς ή άλλα συστήματα για να ανοίξουν χώρο για drones ελεγχόμενα από τον χειριστή. 

Πολλοί ακτιβιστές προσπάθησαν να απαγορεύσουν αυτόν τον τύπο «ρομπότ δολοφόνος», αλλά ο Paul Scharre, Διευθυντής Σπουδών στο think tank Center for a New American Security, δήλωσε ότι παρά τις συζητήσεις του ΟΗΕ μέχρι το 2014, δεν υπάρχει ακόμη διεθνής συμφωνία. «Ο ρυθμός της τεχνολογίας ξεπερνά κατά πολύ τον ρυθμό της διπλωματίας», λέει ο Σαρ. «Μετά από χρόνια ελάχιστης έως καθόλου προόδου στη Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW), οι ακτιβιστές αφοπλισμού που πιέζουν για απαγόρευση των αυτόνομων όπλων παραπέμπουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Οκτωβρίου. 

Το αν αυτή η διαδικασία ωθεί τα κράτη να αναλάβουν δράση για τα αυτόνομα όπλα μένει να φανεί». Ο Scharre σημειώνει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχει εδώ και καιρό, οπότε πολλοί άλλοι μπορεί να έχουν συγκρίσιμα συστήματα.

Άλλες εταιρείες παράγουν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης drone, που ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερο στον εντοπισμό στόχων από έναν ανθρώπινο χειριστή. Η AeroVironment AVAV δηλώνει έτοιμη με μια αυτόνομη έκδοση του drone καμικάζι SwitchBlade εάν υπάρχει ζήτηση για αυτό.

Η ανησυχία στο παρελθόν ήταν πάντα ότι οι κακοί χρήστες θα χρησιμοποιούσαν αυτό το είδος τεχνολογίας. Ωστόσο, το ηθικό επιχείρημα γίνεται πιο περίπλοκο όταν αναπτύσσεται σε έναν υπαρξιακό αγώνα για την επιβίωση της Ουκρανίας ενάντια σε μια βάναυση εισβολή.

 Όπως και με τις βόμβες διασποράς, η Ουκρανία μπορεί να ανησυχεί λιγότερο για πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και περισσότερο για τη νίκη στον πόλεμο. Αλλά τέτοια όπλα δεν θα περιοριστούν μόνο στην Ουκρανία. «Οι επιχειρησιακές πιέσεις είναι πιθανό να ωθήσουν και τις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση των αυτόνομων όπλων», λέει ο Σαρ. 

Ο Scharre σημειώνει ότι ενώ αρχικά μπορεί να περιορίζονται σε στρατιωτικούς στόχους όπως τανκς και ραντάρ, τα αυτόνομα όπλα θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν για λιγότερο διακριτικές προσεγγίσεις, όπως η στόχευση προσωπικού.

 

forbes.com

Σχόλια