Ισραήλ: Συμφωνία για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα


Μετά από αίτημα του Αμερικανού προέδρου- Αναχώρηση του Μπάιντεν από το Ισρήλ

Τα φορτηγά που βρίσκονται στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου θα περάσουν για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας. Το Ισραήλ συμφώνησε να ανοίξει το πέρασμα από την Παρασκευή για την παροχή τροφίμων, νερού και φαρμάκων. Δεν έχει γίνει αναφορά για μεταφορά καυσίμων.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, που επισκέφτηκε το Ισραήλ σε μία προσπάθεια να μην διαχυθεί η πολεμική σύγκρουση στην περιοχή.

Το Ισραήλ συμφώνησε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να αρχίσει να μετακινείται από την Αίγυπτο στη Γάζα. Να είμαι ξεκάθαρος: εάν η Χαμάς εκτρέψει ή κλέψει τη βοήθεια θα είχε αποδείξει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού
Τζο Μπάιντεν
πρόεδρος ΗΠΑ

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε πληροφορίες ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμπλοκής Αμερικανών στρατιωτών σε περίπτωση επίθεσης στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Εντωμεταξύ, η Αυστραλία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία ζητώντας από τους κατοίκους της να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Λίβανο.

Στη Μέση Ανατολή, οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ συνεχίζονται. 

Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχσι έχει εντείνει την οργή για τους βομβαρδισμούς και τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi απέρριψε τους ισχυρισμούς Ισραήλ και ΗΠΑ ότι η επίθεση στο νοσοκομείο έγινε από τη Χαμάς.

euronews

 

Σχόλια