Κόλαση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - «'Οχι» Νετανιάχου σε κατάπαυση του πυρός


Εντείνει τις επιχειρήσεις του το Ισραήλ εντός του παλαιστινιακού θύλακα - Ζητάει άνευ όρων παράδοση των ομήρων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

To Ισραήλ έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας με μια ανιχνευτική επιδρομή με άρματα μάχης στα περίχωρα της πόλης. 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός προχωρά "μεθοδικά", ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που όπως είπε θα ήταν «παράδοση στη Χαμάς».

"Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς. Αυτό δεν θα συμβεί", είπε ο Νετανιάχου, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στη χώρα του απαιτώντας την "άμεση και άνευ όρων" απελευθέρωση των ομήρων.

Προελαύνουν στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να έχουν προχωρήσει σε δύο πλευρές αποκλείοντας τον κύριο αυτοκινητόδρομο που ενώνει το βορρά με το νότο.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα άρμα μάχης να ανοίγει πυρ κατά αυτοκινήτου στην περιοχή. Αξιωματούχοι στη Γάζα αναφέρουν ότι 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στα βόρεια όμως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους και στη Ράφα, στα νότια.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις αναφέρουν ότι σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς στις τελευταίες επιθέσεις. Περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή των ισραηλινών επιχειρήσεων στην περιοχή, σε απάντηση της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Περίπου 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, με τον αριθμό των εκτοπισμένων Παλαιστινίων να αυξάνεται καθημερινά.

Οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες με τις προμήθειες σε βασικά αγαθά να έχουν κοπεί. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν κάρα για την διανομή του νερού.

Ιταλικό C-130 μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιώντας στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, η χώρα του αποφάσισε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. H πτήση (η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΗΕ) την ώρα αυτή προσγειώνεται στην Αίγυπτο, απ' όπου οι βοήθειες θα φτάσουν στην Γάζα, από το πέρασμα της Ράφα.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι «εδώ και αρκετές ημέρες, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του είναι έτοιμα να μεταφέρουν και άλλη βοήθεια - όταν οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν - με στόχο την ανθρωπιστική στήριξη του πληθυσμού που έχει υποστεί τις συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».

O Κροζέτο υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Άμυνας της Ρώμης θα αποστείλει νέα ανθρωπιστική βοήθεια». «Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην Χαμάς -η οποία στοχεύει στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ- και στην παρούσα και μελλοντική μοίρα του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος έχει υποστεί ένα βαρύτατο δράμα και πένθος χωρίς να φέρει την ευθύνη γι΄αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός.

«Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο μου είναι έτοιμο, με όλο του τον μηχανισμό, να κάνει ό,τι είναι εφικτό και μόλις καταστεί δυνατόν να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης καθώς και να φροντίσει για την απομάκρυνση άμαχων πολιτών, τόσο Αράβων, Ισραηλινών όσο και πολιτών άλλων χωρών που θα απευθύνουν σχετική έκκληση για λόγους υγείας», ολοκλήρωσε ο Γκουίντο Κροζέτο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απηύθυνε μια πολύ προσωπική έκκληση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και η Χαμάς, λέγοντας ότι έχει γνωρίσει και ο ίδιος «στα βάθη της ψυχής του» τη «μυρωδιά, τους ήχους και τις εικόνες» του πολέμου που «φέρνει μόνο καταστροφή και φρίκη».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανήρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) "Μια ταπεινή συνηγορία για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη".

«Ως παιδί που είχε παγιδευτεί στη σκιά του πολέμου, γνώριζα στα βάθη της ψυχής μου τη μυρωδιά, τους ήχους και τις εικόνες του», γράφει ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, που κατάγεται από το Τιγκράι, μια περιοχή της Αιθιοπίας που υπήρξε το θέατρο αιματηρών συγκρούσεων τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι και τους τελευταίους μήνες.

ΗΠΑ: Άμεσα στη Βουλή η χορήγηση βοήθειας στο Ισραήλ

Ο Ρεπουμπλικάνος νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε πως σχεδιάζει να προωθήσει εντός της εβδομάδας σχέδιο νόμου που θα προβλέπει χρηματοδότηση για να υποστηριχθεί αποκλειστικά το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποβάλει αίτημα προκειμένου να εγκριθεί από το Κογκρέσο πακέτο έκτακτων χρηματοδοτήσεων 106 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την μεταναστευτική κρίση.

«Θα προωθήσουμε χωριστό νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα για τη χρηματοδότηση (αμερικανικής έκτακτης βοήθειας) υπέρ του Ισραήλ», είπε ο κ. Τζόνσον σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, προσθέτοντας πως αναμένει πως θα εξασφαλίσει υποστήριξη κι από τα δύο κόμματα και πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα ταχθούν υπέρ αυτού του μέτρου και στη Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξαναρχίζει τις εργασίες της μεθαύριο Τετάρτη, έπειτα από βραχεία διακοπή τους.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα σε όλο τον κόσμο τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και θα το κάνουμε», είπε ο κ. Τζόνσον, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Ουκρανία. «Όμως τούτη τη στιγμή είναι οι εξελίξεις στο Ισραήλ αυτές που απαιτούν την άμεση προσοχή μας» και «πρέπει να διαχωρίσουμε» το συγκεκριμένο θέμα και «να περάσουμε» σχέδιο νόμου, πρόσθεσε.

euronews

 

Σχόλια