Διπλωματικός μαραθώνιος για τη Μέση Ανατολή ενώ αυξάνονται οι ανθρώπινες απώλειες


Σε θέσεις μάχης οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για την χερσαία επέμβαση ενώ συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων

Την πολιτική απόφαση για την χερσαία εισβολή αναμένουν τα πλήθη των τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων που όχι απλά έχουν συγκεντρωθεί αλλά και έχουν παραταχθεί σε θέσεις μάχης από τον ισραηλινό στρατό.

Οι επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος αλλά και από την θάλασσα συνεχίστηκαν και την Κυριακή, ειδικά μετά την εκπνοή και του νέου τελεσιγράφου προς τους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή.

Σε 2.670 ανέρχονται οι νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 9.600 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Η παλαιστινιακή ομάδα της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που επλήγησαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Γάζα. Πολλοί άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια 24 ώρες μετά την κατάρρευση των κτιρίων, διευκρίνισε η ομάδα Πολιτικής Προστασίας.

Πάντως την Κυριακή άρχισε να υπάρχει και πάλι παροχή νερού.

Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι των 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και άνω των 120 απήχθησαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στην δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προσθέτοντας ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς νότον μετά την σχετική ανακοίνωση του Ισραήλ, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.

Οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τις οικογένειες 155 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στην Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι 289 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση κατά ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από την Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Διπλωματικός πυρετός από ΕΕ

Είναι κρίσιμο να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση τονίζουν σε κοινή τους δήλωση τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και ενώ έχει προγραμματιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη σύνοδος κορυφής για το απόγευμα της Τρίτης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς και τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ και εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τις απώλειες ζωών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο» τονίζουν τα 27 κράτη-μέλη στη δήλωσή τους που αντικατοπτρίζει την κοινή θέση σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι 27 τονίζουν «έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

Παράλληλα, η ΕΕ καλεί τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους χωρίς καμία προϋπόθεση και επαναλαμβάνει τη σημασία της παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει τους αμάχους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Γάζα σε συντονισμό με τους εταίρους, διασφαλίζοντας ότι δε γίνεται κατάχρηση της βοήθειας από τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι 27 τονίζουν ότι «είναι κρίσιμο να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση».

Επίσης, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη ευρείας συνεργασίας με τις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές καθώς και με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης» καταλήγει η κοινή δήλωση.

Κινητικότητα και από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Αιγυπτο πριν επιστρέψει στο Ισραήλ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι, για να του ζητήσει να συναινέσει στην διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε και σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν στο Twitter (X).

Ο Μπάιντεν είπε στον Αμπάς ότι συνεργάζεται με τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή για να διασφαλισθεί ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες θα φθάσουν τους πολίτες στην Γάζα.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Σίσι

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Διπλωματικές κινήσεις και από Ιράν

Την ίδια ώρα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόταν την Ντόχα για συζητήσεις με τον Εμίρη του Κατάρ αλλά και με τον ηγέτη της Χαμάς, που έχει την βάση του εκεί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσί σε τηλεφωνική του επικοινωνία σήμερα έναντι οποιασδήποτε κλιμάκωσης ή επέκτασης της σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς «κυρίως στον Λίβανο», ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη όλοι να καταδικάσουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές ομάδες που χτύπησαν τον πληθυσμό του».

Η Γαλλία θα συνεχίσει «τις προσπάθειές της για την αποφυγή ανάφλεξης» στην Μέση Ανατολή ή ενίσχυσης του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χαμάς, δήλωσε σήμερα από το Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, ανησυχητική. Είναι σοβαρή», είπε επικαλούμενη την υπευθυνότητα όλων των ηγετών.

«Το Ισραήλ γνώρισε το ανείπωτο», είπε. «Τίποτε δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία. Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δικαιολογία, ούτε εξήγηση» και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην στυγνότητα της Χαμάς».

Όμως, η ισραηλινή απάντηση στην Χαμάς «πρέπει να είναι σθεναρή, ισχυρή και δίκαιη», τόνισε η Κατρίν Κολονά επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβασθεί το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίακιο.

«Είναι σημαντικό τα Ηνωμένα Εθνη να μπορέσουν να μεταφέρουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης στον νότιο τομέα της Γάζας. Νερό διανεμήθηκε τμηματικά, είναι ένα πρώτο βήμα».

«Μην γελιόμαστε, είναι σημαντικό θα θυμόμαστε ότι η Χαμάς κάνει κακό στους Παλαιστίνιους», είπε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η ισλαμική οργάνωση «κρατά όμηρο τον παλαιστινιακό πληθυσμό».

Μετά το Ισραήλ, η Κατρίν Κολονά επισκέπτεται την Αίγυπτο και αύριο θα βρίσκεται στον Λίβανο.

euronews

Σχόλια