Λωρίδα της Γάζας: Στο Ισραήλ οι δύο Αμερικανίδες όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς


Μητέρα και κόρη αφέθηκαν ελεύθερες «για ανθρωπιστικούς λόγους» ανέφερε η Χαμάς με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ

Οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς στη Γάζα, έφτασαν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Πρόκειται για την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου.

Μητέρα και κόρη είναι καθ’ οδόν για μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέφερε νωρίτερα ότι μια Αμερικανίδα και η κόρη της απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ». 

Η απελευθέρωσή τους έχει επίσης ως στόχο «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί  Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι», πρόσθεσε ο Άμπου Ουμπάιντα σε αυτήν την ανακοίνωση.

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε «πανευτυχής» για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων. «Οι συμπατριώτισσες μας βίωσαν μια τρομερή δοκιμασία τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους» ανέφερε, ευχαριστώντας το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους. Υποσχέθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι Αμερικανοί όμηροι.

Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση και άλλων "άμαχων" ομήρων

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με «διαμεσολαβητές» για να απελευθερωθούν οι «άμαχοι» όμηροι που απήχθησαν κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και σήμερα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, μητέρας και κόρης, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δηλώνει ότι «εργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβητές για να εφαρμόσει την απόφαση του κινήματος να κλείσει τον φάκελο των πολιτών (ομήρων), όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Οι δύο γυναίκες είναι οι πρώτοι όμηροι που απελευθερώνονται από τη Χαμάς.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά 200 ομήρους και ότι άλλοι 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Λέει επίσης ότι περισσότεροι από 20 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, αλλά χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.

euronews

Σχόλια