«Μαζικές απελάσεις» μεταναστών επιχειρεί η Γερμανία...


Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει διμερείς συμφωνίες με αφρικανικές χώρες για να επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Στη Νιγηρία ο καγκελάριος Σολτς. 

Όλο και περισσότεροι μετανάστες ζητούν άσυλο στη Γερμανία- και όχι μόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στο διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου 2023 ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω Τυνησίας ξεπέρασε τους 56.000. Πολλοί από αυτούς επιχειρούν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Στη Γερμανία έχουν ήδη ζητήσει άσυλο περίπου 250.000 άνθρωποι, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

Πρόσφατα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο περιοδικό DER SPIEGEL, προανήγγειλε μαζικές απελάσεις με διαδικασίες fast track για όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα. Είναι ένα πολιτικό στοίχημα που μπορεί να κρίνει το μέλλον της «συγκυβέρνησης» στο Βερολίνο. Η πρωτοβουλία Σολτς «ενέχει πολιτικό ρίσκο, ιδιαίτερα για τον ίδιο τον Σολτς», σχολιάζει το DER SPIEGEL στο τελευταίο του τεύχος.

Μειωμένα επιδόματα για μετανάστες

Παράλληλα, το συγκυβερνών Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) προτείνει να μειωθούν τα επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία. Επικρίνει μάλιστα το γεγονός ότι, ενώ αυξάνεται η προσέλευση δικαιούχων στις κρατικές υπηρεσίες για την παροχή επιδομάτων, δεν καταγράφεται αντιστοίχως αυξημένη προσέλευση στην αγορά εργασίας.

«Πρέπει να είμαστε πραγματιστές και να συζητήσουμε για τη μετανάστευση όπως συζητούν στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία ή στη Νέα Ζηλανδία», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του FDP. «Λένε ξεκάθαρα ποια μετανάστευση θέλουν στην αγορά εργασίας, αλλά λένε επίσης ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν μία μετανάστευση που περιορίζεται στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας…»

(ARD, dpa, Der Spiegel)

 https://p.dw.com/p/4YBjn

Σχόλια