Οργή στο Ισραήλ με τις δηλώσεις Γκουτέρες - Ζητούν την παραίτησή του


Ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε λόγο για παραβίαση του «διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τον Αντόνιο Γκουτέρες για την σφοδρή κριτική του στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού βαθιά ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Ο κ. Γκουτέρες έκανε επίσης λόγο για «συλλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό».

Η εν λόγω τοποθέτηση εξόργισε το Ισραήλ, με τον πρέσβη του στα Ηνωμένα Έθνη να ζητάει την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες.

Μεσανατολικό: Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα

Η διεθνής βοήθεια διοχετεύεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου αλλά σε ανεπαρκείς ποσότητες σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ορισμένα από τα τρόφιμα που παραδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επειδή δεν υπάρχει νερό ή ρεύμα αναφέρει ο οργανισμός.

Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων υγείας της Γάζας έπαψαν να λειτουργούν. Το προσωπικό στο νοσοκομείο Αλ - Σίφα εργάζεται σε αντίξοες συνθήκες.

euronews

 

Σχόλια