Την περίοδο 2000-2009 η επενδυτική βαθμίδα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την σημερινή...αλλά το 2010 χρεοκοπήσαμε !


Μιας και γίνεται μεγάλη συζήτηση για την επενδυτική βαθμίδα της χώρας μας, ας δούμε τι είναι η επενδυτική βαθμίδα...

Η επενδυτική βαθμίδα είναι το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, πάνω από το οποίο υπάρχει σχετικά χαμηλός κίνδυνος χρεοκοπίας για την κρατική της οντότητα. Οι διαβαθμίσεις λοιπόν πάνω από το επίπεδο αυτό καθιστούν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ κάτω από αυτό αντανακλούν χαμηλή πιστοληπτική επιφάνεια.

Κάθε βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ουσιαστικά σηματοδοτεί σε ένα δανειστή ή επενδυτή την πιθανότητα να μπορέσει η χώρα που εκδίδει ένα ομόλογο να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Ως εκ τούτου, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης χρησιμοποιούνται επίσης για τον προσδιορισμό των επασφαλίστρων κινδύνου, των γνωστών πλέον σε όλους spreads και κατά συνέπεια των επιτοκίων των τίτλων που εκδίδονται, καθώς ακόμη και του ύψους των εγγυήσεων που μπορεί ζητηθούν για τη χορήγηση ενός δανείου.

Ας πάμε λίγο πίσω στο όχι  και τόσο μακρινό 2000...

Οι αξιολογήσεις (ratings) των οίκων αξιολόγησης αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα της χώρας μας, από το 2000-2009 ήταν στο επίπεδο Α & Α1 (Stable & Positive) 

Όπως βλέπετε από το διάγραμμα του Bloomberg οι αξιολογήσεις όλων των οίκων αξιολόγησης ήταν κατά πολύ καλύτερες (3πλάσιες) από τη σημερινή Βa1 (stable)...

Εδώ βλέπετε περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη... 




Μιλάμε για σχεδόν άριστες αξιολογήσεις. 

Σε τι μας βοήθησαν οι άριστες αξιολογήσεις; 

Ένα είναι σίγουρο ότι στη συνέχεια χρεοκοπήσαμε...

Σχόλια