Η Τουρκία χαίρεται για το κατηγορητήριο του Μενέντεζ, αλλά θα πάρει τα αεροσκάφη F-16;




Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ισχυρός επικριτής της Τουρκίας, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κατηγορήθηκε για φερόμενη δωροδοκία μέσω σχεδίου που εμπλέκει την Αίγυπτο. 

Η ανακοίνωση των ομοσπονδιακών κατηγοριών διαφθοράς εναντίον του γερουσιαστή Bob Menendez , DN.J., την Παρασκευή που οδήγησε στην παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (SFRC), έγινε δεκτή από έντονες αντιδράσεις στα τουρκικά ειδησεογραφικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης....
 Ο Μενέντεζ, γνωστός εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής και καταξιωμένος Γερουσιαστής, φέρεται να συμμετείχε σε σχέδιο δωροδοκίας που αφορούσε τη σύζυγό του, Ναντίν, και τρεις επιχειρηματίες στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς την Παρασκευή. 
Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Damian Williams, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο γερουσιαστής φέρεται να «χρησιμοποίησε τη δύναμη και την επιρροή του, συμπεριλαμβανομένου του ηγετικού του ρόλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για να ωφελήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου με διάφορους τρόπους». Αργότερα την ίδια μέρα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ ανακοίνωσε ότι ο Μενέντεζ θα παραιτηθεί προσωρινά από επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. 
Τουρκικές αντιδράσεις 
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν τις διαφορές του με την Τουρκία στην κάλυψή τους την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής του προς την Ελλάδα και την Αρμενία. Το επίσημο πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας κατηγόρησε τον γερουσιαστή ότι συνδέεται με το «ελληνικό και αρμενικό λόμπι». 
 «Ο Μενέντεζ είναι γνωστός για τη στάση του κατά της Τουρκίας και για τους στενούς δεσμούς του με τα ελληνικά και αρμενικά λόμπι», υποστήριξε το δημοσίευμα. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας TRT δημοσίευσε τίτλο με τίτλο «Αμερικανός γερουσιαστής κατά της Τουρκίας κατηγορείται για δωροδοκία». 
 Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ragip Soylu το πήγε ένα βήμα παραπέρα, αναφερόμενος στον Menendez ως «Αρμένιο και Έλληνα λομπίστα» σε ένα tweet. 
 Μενέντεζ και Τουρκία 
 Οι αντιδράσεις δεν προκαλούν έκπληξη δεδομένης της ιστορίας του Μενέντεζ με την Τουρκία. 
Ο γερουσιαστής υπήρξε εδώ και καιρό ένθερμος υποστηρικτής του αρμενικού ζητήματος, προτρέποντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που έκανε η Ουάσιγκτον το 2021. 
Η Τουρκία αμφισβητεί ότι τα γεγονότα συνιστούν γενοκτονία και επέκρινε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του. Σχετικά, ο Μενέντεζ, 69 ετών, ασκεί κριτική στο σύμμαχο της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 
Είναι ένθερμος  υποστηρικτής της Ελλάδας στις διαμάχες της με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων και έχει συχνά επικρίνει τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στην Κύπρο. 
 «Αν το να αντιστέκομαι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει εχθρό του Ερντογάν - αν η κατηγορία ότι η Τουρκία εξόπλισε το Αζερμπαϊτζάν και επέτρεψε τη σφαγή αθώων Αρμενίων αμάχων με κάνει εχθρό του Ερντογάν - εάν η απαίτηση μου η Τουρκία να αναγνωρίσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του, τότε είναι σήμα που θα φορέσω με τιμή», είπε ο Μενέντεζ σε δήλωση του Δεκεμβρίου. 
Ο Μενέντεζ έχει επίσης δεσμεύσει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία , κάτι που έχει εξοργίσει το κατεστημένο πολιτικής και ασφάλειας στην Τουρκία. 
Η Τουρκία είχε ζητήσει τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού. 
Υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του Μενέντεζ, έχουν αντιταχθεί σε αυτή την πώληση, αλλά θα μπορούσαν να αμβλύνουν τη θέση τους εάν η Άγκυρα επικυρώσει την προσφορά της Σουηδίας, βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και διατηρήσει απόσταση από τη Ρωσία. 
Τον Ιούλιο, ο Μενέντεζ είπε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν για το θέμα, καλώντας την κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει την «επιθετικότητα» της Τουρκίας. 
Η αναστολή είναι μια άτυπη πρακτική κατά την οποία ένας γερουσιαστής μπορεί να καθυστερήσει τη δράση για ένα θέμα του Κογκρέσου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει τις ξένες πωλήσεις όπλων. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία ήταν ο Μενέντεζ», έγραψε στο Twitter την Παρασκευή η Asli Aydintasbas, επισκέπτης στο Brookings, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί το κατηγορητήριο «πολύ στενά». «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας για την πώληση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται εδώ και καιρό να πείσει τον Μενέντεζ», πρόσθεσε. 
 Κάποιοι άλλοι παρατηρητές συμφωνούν ότι το κατηγορητήριο του Menendez θα είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​στην Άγκυρα λόγω του ζητήματος των F-16. «Είμαι βέβαιος ότι το τουρκικό κατεστημένο θα είναι ευχαριστημένο με την είδηση ​​της κατηγορίας του γερουσιαστή Μενέντεζ για δωροδοκία από την Αίγυπτο», έγραψε στο Twitter ο καθηγητής Λούις Φίσμαν στο Κολέγιο του Μπρούκλιν την Παρασκευή. 
«Είναι ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, εμποδίζοντας τις πωλήσεις των F-16. Αυτό θα κάνει το έργο του Μπάιντεν πιο εύκολο». 
Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την αγορά. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ακόμη προσκαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο και οι δυο τους δεν συναντήθηκαν ενώ βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα για τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 
Η καθυστέρηση του Ερντογάν στην επικύρωση ένταξης της Σουηδίας  στο ΝΑΤΟ, οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε τουρκικές εταιρείες που φέρονται να συνεργάζονται με τη Ρωσία και η ένταση με τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, δημιούργησαν ρήγμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, κάνοντας ανέφικτη την πώληση F-16 , λιγότερο λόγω Menendez και περισσότερο λόγω διμερών σχέσεων. 

 

Σχόλια