Μαζί Γαλλία και Ιταλία στο μεταναστευτικό;


Το μεταναστευτικό παραμένει κύριο θέμα της ιταλικής επικαιρότητας. Αυτή την φορά όμως η Γαλλία δείχνει να θέλει να τείνει χείρα βοηθείας προς την Ιταλία.

«Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκή, πρέπει να δείξουμε συνοχή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που αποβιβάζονται στην Λαμπεντούζα προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Πρόσθεσε δε ότι το μήνυμα προς τις αφρικανικές χώρες πρέπει να είναι: «θα σας βοηθήσουμε αλλά πρέπει να  μας επιτρέψετε να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα των διακινητών».

Σε μια δύσκολη στιγμή για την Ιταλία και την Τζόρτζια Μελόνι, το «άνοιγμα» του Γάλλου προέδρου αποτελεί αξιοσημείωτη εξέλιξη παρά τις εντάσεις του παρελθόντος. «Η Ιταλία αναλαμβάνει τις ευθύνες της και λειτουργεί ως ασφαλές λιμάνι. Η απάντηση είναι ευρωπαϊκή», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες αργά το βράδυ, με γραπτή της ανακοίνωση, η Μελόνι τόνισε ότι δέχεται με μεγάλο ενδιαφέρον την γαλλική πρόταση συνεργασίας και ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο που ήδη ακολουθεί, για ευρωπαϊκή λύση του όλου θέματος.

Ιταλογαλλική συνάντηση 

Στο μεταξύ, σήμερα στο Παρίσι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι συναντάται με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν  Κολονά. Όπως υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας, η κυβέρνηση της Ρώμης είναι πάντα της άποψης ότι είναι λάθος οι απωθήσεις μεταναστών προς την Ιταλία, από μέρους της γαλλικής αστυνομίας, στα σύνορα των δυο χωρών, στην Βεντιμίλια.

Παράλληλα, ο Ταγιάνι την Πέμπτη θα μεταβεί και στο Βερολίνο, για συνάντηση με την Γερμανίδα υπουργό εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ. «Θα προσπαθήσω να καταλάβω για ποιο λόγο η κυβέρνησή της χρηματοδοτεί ΜΚΟ που δρουν στην Ιταλία, είναι κάπως περίεργο. Θέλει να έρχονται όλοι οι μετανάστες στην Ιταλία;» είπε στην Rai o Tαγιάνι.

Όλα αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση Μελόνι ετοιμάζεται να φτιάξει νέα κλειστά κέντρα για τους παράτυπους μετανάστες και να αυξήσει το όριο παραμονής τους, στους δεκαοκτώ μήνες. Πολλοί σχολιαστές βέβαια τονίζουν ότι με την στρατηγική αυτή είναι μάλλον απίθανο να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές. Γι’ αυτό και η Ρώμη προσπαθεί να βρει κάποια πολιτικά κανάλια επικοινωνίας με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ,  ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής όπου και θα συζητηθεί και πάλι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης 

https://p.dw.com/p/4Wm6g

 

 

Σχόλια