Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θεσσαλία...Ζητήθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων από την πολιτική προστασία;


Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας 
κηρύχθηκαν στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Τι προβλέπει ο Ν. 4662/2020, Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ορίζεται στο άρθρο 25 του Ν. 4662/2020, όπως ισχύει. Στο πλαίσιο αυτό σε περίπτωση συντελεσθείσας φυσικής ή/και τεχνολογικής καταστροφής, εφόσον απαιτείται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες ή η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας, εκδίδεται απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας βάσει της οποίας μπορούν να δρομολογηθούν δράσεις και έργα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών, όπως:
Δράσεις άμεσης παροχής βοήθειας και υποστήριξης των πληγέντων (π.χ. προσωρινή φιλοξενία πληγέντων που η κατοικία τους έχει καταστραφεί, παροχή πόσιμου νερού και τροφής κ.λ.π.)
Άμεσες κατεπείγουσες τεχνικές εργασίες (σωστικές εργασίες) που δεν απαιτούν μελέτη ή υπηρεσίες που πρέπει να υλοποιηθούν αμέσως μετά από μια φυσική ή/ και τεχνολογική καταστροφή (π.χ απομάκρυνση φερτών υλών, άρση καταπτώσεων και εμποδίων στο οδικό δίκτυο, κ.ο.κ.)
Λειτουργική αποκατάσταση υποδομών π.χ. αποκατάσταση βατότητας οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά έργα κ.λ.π.) και άμεση δρομολόγηση δράσεων και έργων αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
Λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ρύπανσης του περιβάλλοντος και έκθεσης πληθυσμού σε ρυπογόνους παράγοντες.

Άρθρο 7 Δυναμικό και μέσα Εθνικού Μηχανισμού 1. Για την εκπλήρωση των σκοπών του Εθνικού Μηχανισμού οι φορείς και οι οργανισμοί περιφερειακού και κεντρικού επιπέδου διοίκησης, τα Υπουργεία, οι Υπηρεσίες, οι Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Ε.Κ.Α.Β., οι εθελοντικές ομάδες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις του Μητρώου Πολιτικής Προστασίας, οι πολίτες και κάθε άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας δύναται να συνεισφέρουν σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα.

Υ.Γ

Πριν λίγο στο ΣΚΑΪ ο Δ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των Ε.Δ στα πλαίσια δράσεων Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή επιβεβαίωσε τον Πάνο Καμμένο λέγοντας, ότι η εμπλοκή και συμμετοχή των Ε.Δ στις επιχειρήσεις στα πλαίσια Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, γίνεται κατόπιν αιτήματος της πολιτικής προστασίας

Σχόλια