Στις ΗΠΑ με τα ισχυρότερα στον κόσμο στρατεύματα ο Α/ΓΕΕΘΑ (JCS)...δεν ασκεί πλήρη Διοίκηση των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων



Μεγάλη συζήτηση
έχει γίνει κατα καιρούς και συνεχίζεται να γίνεται, για τις αρμοδιότητες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) σε σχέση με αυτές των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και την διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων...

Επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα του Joint Chief of Staff  των ΗΠΑ, του  αντίστοιχου κατά μια έννοια ΓΕΕΘΑ...

Δείτε τι ειναι το μικτό επιτελείο και ποια τα καθήκοντα του Joint Chief of Staff

Το Μικτό Επιτελείο (JCS) αποτελείται από τον Πρόεδρο (Α/ΓΕΕΘΑ), τον Αντιπρόεδρο, τον Αρχηγό Επιτελείου Στρατού, τον Αρχηγό Ναυτικών Επιχειρήσεων, τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Διοικητή του Σώματος Πεζοναυτών, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Αρχηγό Διαστημικών Επιχειρήσεων. 

Ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου είναι ο κύριος στρατιωτικός σύμβουλος του Προέδρου, του Υπουργού Άμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), ωστόσο, όλα τα μέλη του JCS είναι κατά νόμο στρατιωτικοί σύμβουλοι και μπορούν να ανταποκριθούν σε αίτημα ή εθελοντικά υποβάλλει, μέσω του Προέδρου, συμβουλές ή απόψεις στον Πρόεδρο, τον Υπουργό Άμυνας ή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ιστορικό Αρμοδιοτήτων

Η εκτελεστική εξουσία του Joint Chief of Staff έχει αλλάξει
Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Α/ΓΕΕΘΑ  των ΗΠΑ ενήργησαν ως εκτελεστικοί διοικητές στο θέατρο επιχειρήσεων, αλλά ο αρχικός νόμος Εθνικής Ασφάλειας του 1947 έβλεπε τους Α/ΓΕΕΘΑ ως σχεδιαστές και συμβούλους, όχι ως διοικητές των ενόπλων δυνάμεων. 
Παρόλα αυτά, η Συμφωνία του Κί Γουέστ του 1948 επέτρεψε στους Α/ΓΕΕΘΑ να υπηρετούν ως εκτελεστικοί Διοικητές για ενοποιημένες εντολές, μια ευθύνη που επέτρεπε στον εκτελεστικό Διοικητή να δημιουργήσει άμεση επικοινωνία με το πεδίο μάχης. 
Το Κογκρέσο κατάργησε αυτή την εξουσία με μια τροποποίηση του 1953 στον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας. 
Σήμερα ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν έχει εκτελεστική εξουσία να διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις.
Το ζήτημα της εκτελεστικής εξουσίας επιλύθηκε ξεκάθαρα με τον νόμο Goldwater-Nichols DOD Reorganization Act του 1986: «Οι Αρχηγοί των Επιτελείων έχουν εκχωρημένες όλες τις δυνάμεις υπό τη δικαιοδοσία τους σε ενοποιημένες και καθορισμένες διαταγές επιχειρήσεων για την εκτέλεση αποστολών που έχουν ανατεθεί σε αυτές τις εντολές...» η αλυσίδα διοίκησης "τρέχει από τον Πρόεδρο στον Υπουργό Άμυνας και από τον Υπουργό Άμυνας στον αρμόδιο Αρχηγό του όπλου.

Τι ισχύει στην χώρα μας-Το νομικό πλαίσιο

Αρμοδιότητες 
....
Το 2002 Ψηφίσθηκε ο νόμος (Ν.2984/2002) για τη διακλαδικότητα σύμφωνα με τον οποίο τροποποιείται ο Ν. 2292/1995 και ο Α/ΓΕΕΘΑ ασκεί από την περίοδο της ειρήνης την επιχειρησιακή διοίκηση των Διακλαδικών Στρατηγείων και των υπ' αυτών υπαγόμενων μονάδων που προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για αντιμετώπιση στρατιωτικών ενεργειών που στρέφονται κατά της ασφάλειας της χώρας και των νόμιμων συμφερόντων της και απαιτούν συντονισμένη δράση δυνάμεων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος (Ν.3883/2010) για θέματα Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον οποίο τροποποιείται ο Ν.2292/1995 και ο Α/ΓΕΕΘΑ ασκεί την πλήρη διοίκηση όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων...

Τι προβλέπει ο Ν. 3883/2010 για τις αρμοδιότητες του Α/ΓΕΕΘΑ
15. Η παρ. 5 του άρθρου 11 του ν.2292/1995 (ΦΕΚ 35/Α`), όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: 
 "5. Ο Α/ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και αναφερόμενος σε αυτόν κατά την παρ. 2 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, ασκεί την πλήρη διοίκηση όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων." 
 16. Η παρ. 6 του άρθρου 11 του ν.2292/1995 (ΦΕΚ 35/Α`), όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
 "6. α. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας ασκούν τη διοικητική διοίκηση του κλάδου τους στο πλαίσιο των ενιαίων οδηγιών και διαταγών του Α/ΓΕΕΘΑ και των όσων ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο
β. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας εντάσσονται στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης και διοικούν τους κλάδους τους σύμφωνα με τις οδηγίες και διαταγές του Α/ΓΕΕΘΑ και με όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, αναλαμβάνοντας τις αποστολές και τα έργα που τους ανατίθενται από αυτόν."

Στις ΗΠΑ των δεκάδων πολέμων και με τα ισχυρότερα στον κόσμο στρατεύματα ο Α/ΓΕΕΘΑ (JCS)...δεν ασκεί πλήρη Διοίκηση των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων

Σχόλια