Ζελένσκι : Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16...



Η Ελλάδα θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων πολεμικών αεροσκαφών F-16 και θα συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, δήλωσαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.



 "Σήμερα έχουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον αεροπορικό συνασπισμό: η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των πιλότων μας σε F-16. 

Σας ευχαριστώ για αυτήν την προσφορά", δήλωσε ο Ζελένσκι στα ΜΜΕ μαζί με τον Μητσοτάκη σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα 

Το Κίεβο χαιρέτισε την Παρασκευή την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στη Δανία και την Ολλανδία, να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία μόλις οι πιλότοι της εκπαιδευτούν να τα χρησιμοποιούν. 

Η εκπαίδευση από έναν συνασπισμό 11 εθνών πρόκειται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα και οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι μέχρι τις αρχές του 2024. 

Η Ελλάδα είναι ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού, τυφέκια Καλάσνικοφ, εκτοξευτές και πυρομαχικά. 

Ο Μητσοτάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα είναι «παρούσα στην τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης και ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας, με «ιδιαίτερη έμφαση στην Οδησσό».  

Το λιμάνι της Ουκρανίας στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν η γενέτειρα φιλικής εταιρείας, που βοήθησε να πυροδοτήσει την επανάσταση του 1821 κατά της οθωμανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. 

Ο Zelensky ολοκληρώνει μια ευρωπαϊκή περιοδεία με προηγούμενους σταθμούς στη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία. Η επίσκεψή του στην Αθήνα συνέπεσε με ένα άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο Μητσοτάκης με τους ηγέτες των Βαλκανίων, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. 

Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού ανέφερε ότι η συνάντηση, σηματοδοτεί την εικοστή επέτειο από τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 που επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αναρτήσει νωρίτερα στο Telegram, ότι θα πραγματοποιήσει κοινή συνάντηση και χωριστές συνομιλίες για διμερή θέματα με τους ηγέτες των Βαλκανίων, καθώς και συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

https://sg.news.yahoo.com/greece-offers-f-16-training-184331794.html

Υ.Γ

Πάντως στο κοινό ανακοινωθέν ( https://www.primeminister.gr/2023/08/21/32349 ) δεν γίνεται άμεση μνεία και αναφορά στο θέμα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων στα F-16 ...

Σχόλια