Ο ρόλος των drones στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν


Τα μέσα ενημέρωσης έχουν γεμίσει με αναλύσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των ιρανικών drones. 

Οι ειδικοί και τα μέσα ενημέρωσης τονίζουν τη σημασία των ιρανικών drones, με μεγάλο μέρος της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης να επικεντρώνεται στην αυξανόμενη πίεση στο Ιράν. 
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να αρνηθούν τον θετικό ρόλο των ιρανικών drones στην εξωτερική πολιτική της χώρας. 
Σε μια ανάλυση με τίτλο «Μπορούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed του Ιράν στην Ουκρανία να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης με τη Ρωσία;», ο ειδικός σε στρατιωτικές υποθέσεις και δημοσιογράφος Anton Mardasov, παρουσιάζει τον αντίκτυπο των ιρανικών drones στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ρωσίας στον ιστότοπο Al-Monitor στις 6 Αυγούστου. 
Το Al-Monitor ανέλυσε τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ρωσίας, σχετικά με τη στάση της Μόσχας στα τρία ιρανικά νησιά στον Περσικό Κόλπο σε κοινή δήλωση με τις αραβικές χώρες στις νότιες ακτές του Περσικού Κόλπου. 
Σύμφωνα με το Al-Monitor, τα ιρανικά drones χαμηλού κόστους, έχουν επηρεάσει σημαντικά το πεδίο της μάχης. "Η παράδοση drones έδωσε στο Ιράν το δικαίωμα να συνομιλεί με τη Μόσχα επί ίσοις όροις", δήλωσε στο Al-Monitor ο Nikolay Kozhanov, καθηγητής στο Κέντρο Σπουδών του Περσικού Κόλπου του Πανεπιστημίου του Κατάρ.  
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν τονίσει τη σημασία των drones, που κατασκευάζονται στο Ιράν τους τελευταίους μήνες. Ευρωπαϊκές και αμερικανικές δεξαμενές σκέψης και ΜΜΕ, έχουν δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ιρανικά drones προωθούν τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας. Οι ειδικοί λένε ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό στρατό, λόγω της αποτελεσματικότητας τους και της οικονομικής τους αποδοτικότητας. 
Πριν χρησιμοποιήσει τα drones, ο ρωσικός στρατός, στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε πυραύλους κρουζ, οι οποίοι ήταν πενήντα φορές πιο ακριβοί. Τα drones επέτρεψαν στη ρωσική κυβέρνηση να κερδίσει τον διαγωνισμό κόστους, ενώ η Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιήσει δαπανηρούς πυραύλους για να τους καταρρίψει. Ακόμα κι αν ο ισχυρισμός της Ουκρανίας ότι αναχαίτισε το 65% των επιθέσεων με drones είναι αληθινός, αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιδρομών ήταν επιτυχές, γεγονός που κατέστρεψε ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές. 
Η χρήση τέτοιου εξοπλισμού μειώνει την ανάγκη της ρωσικής κυβέρνησης να χρησιμοποιεί στρατιώτες. Δεδομένων των εκτεταμένων απωλειών και ζημιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αυτό το ζήτημα έχει διπλασιάσει τη σημασία των drones για τη Ρωσία. 
Τα αμερικανικά μέσα έχουν χαρακτηρίσει τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως το «μεγαλύτερο ζήτημα στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»
Λόγω των δυτικών κυρώσεων και προβλημάτων προμηθειών, η Ρωσία αύξησε τη ζήτηση για ιρανικά drones παρά το γεγονός ότι παρήγαγε δικά της. 
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η άποψη των αραβικών χωρών για τη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, έχει αλλάξει λόγω του εντυπωσιακού ρόλου των ιρανικών drones στο πεδίο της μάχης. 
Το Ιράν ήταν παλαιότερα γνωστό για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, ωστόσο τα ιρανικά drones έχουν φέρει πολλές αλλαγές στα μάτια όσων σκέφτονται τον στρατιωτικό ανταγωνισμό με το Ιράν. 
Το Ιράν χρησιμοποιεί τα drones του ως εργαλείο μάρκετινγκ για να προωθήσει την εξαγωγή των όπλων του. 
Μετά την επιτυχημένη απόδοση των ιρανικών drones στο πεδίο της μάχης, πολλές χώρες έχουν ζητήσει να αγοράσουν ιρανικά drones. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ιρανικά drones έχουν σημαντική αξία και δεν μπορούν να αντικατασταθούν. 
Πώς επηρεάζουν τα ιρανικά drones τις σχέσεις Τεχεράνης-Μόσχας; 
 Πριν συζητήσουμε τον αντίκτυπο των drones στις σχέσεις Τεχεράνης-Μόσχας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το Ιράν και η Ρωσία ενδέχεται να έχουν διαφορετικές απόψεις για παγκόσμια θέματα. 
Φαίνεται ότι το Ιράν είναι ικανοποιημένο με το γεγονός ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν ευοδώθηκαν, έχει επίσης κάποιο ανταγωνισμό με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς. Δεδομένου αυτού, το Ιράν φαίνεται να είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε διάφορα θέματα.
Όσον αφορά την κοινή δήλωση της Ρωσίας για τα τρία ιρανικά νησιά, πολλές δυτικές χώρες και ορισμένα άτομα εντός του Ιράν έδειξαν ενθουσιασμό για αυξημένη ένταση, αλλά δεν υπήρξε διακοπή στη σχέση Ιράν-Ρωσίας. 



Σχόλια