Cyprus Times: Σκιές για την επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ


Η Λευκωσία ζητάει τρία ονόματα, η Αθήνα φέρεται να δίνει μόνο ένα  
Του Μανώλη Καλατζή 
Η επικείμενη επιλογή του νέου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ), ο οποίος θα διαδεχθεί τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, έχει γίνει θέμα συζήτησης στην Αθήνα, ενώ εμφανής είναι και η δυστοκία για ανακοίνωση του ονόματος από τη Λευκωσία. 
Στρατιωτικές πηγές, ανέφεραν στη Cyprus Times, ότι καθυστέρηση στην επιλογή του αξιωματικού που θα αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, οφείλεται στην επιμονή Πενταγώνου στην Αθήνα, για επιβολή συγκεκριμένου αντιστρατήγου, ο οποίος αποστρατεύτηκε με τις κρίσεις του 2023, χωρίς να αφεθεί στη Λευκωσία η επιλογή μεταξύ τριών ονομάτων. 
Ουσιαστικά με αυτόν τον χειρισμό, αφαιρείται από τη Λευκωσία, το δικαίωμα να έχει άποψη, ως προς τον άνθρωπο που θα ηγείται των ενόπλων δυνάμεων στη Κύπρο. 
Κανονικά το όνομα του νέου Α/ΓΕΕΦ θα έπρεπε να έχει ήδη ανακοινωθεί, αφού θα αναλάβει καθήκοντα σε περίπου δύο εβδομάδες. Μόνο Τσιτσικώστα 
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ως ανέκδοτο, στους στρατιωτικούς κύκλους, ότι όταν ζητήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα να στείλει κατάλογο με τρία ονόματα αξιωματικών, ο κατάλογος ήταν ο εξής: 
«1. Τσιτσικώστας 2. Τσιτσικώστας 3. Τσιτσικώστας». 
Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, αποστρατεύτηκε με τις κρίσεις του Ιανουαρίου του 2023.  
Όπως αναφέρουν οι στρατιωτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η Cyprus Times, ο αντιστράτηγος Τσιτσικώστας είναι προσωπική επιλογή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος φαίνεται να έχει πείσει για την επιλογή αυτή το Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. 
Η Λευκωσία, δεν απορρίπτει τον Γ. Τσιτσικώστα, αλλά επιθυμεί να επιλέξει τον νέο Α/ΓΕΕΦ μεταξύ τριών και όχι να αποδεχθεί την επιλογή της Αθήνας, χωρίς να έχει κανένα απολύτως λόγο
 Επισήμως, δεν γίνεται κανένα σχόλιο, και για προφανείς λόγους αναφέρεται πως, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του Δημόκριτου Ζερβάκη.
Ένα από τα θέματα που τίθεται για τον κ. Τσιτσικώστα είναι ότι δεν έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στην Κύπρο. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε αρκετές επιτελικές θέσεις και υπήρξε διοικητής σε μονάδες Αμφιβίων Καταδρομών, διοικητής σχηματισμών, έχοντας υπηρεσία σε ΝΑΤΟϊκό επιτελείο στην Ισπανία αλλά και στο γραφείο του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχαήλ Κωσταράκου και επίσης ένα χρόνο στη Ρώμη. 
Υπηρέτησε στη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, της οποία υπήρξε ο πρώτος Διοικητής. Έχει εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτιστής ελεύθερης πτώσης και έχει αποφοιτήσει από Σχολείο της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και από τη Σχολή Πολέμου. 
Ο Γ. Τσιτσικώστας είναι 59 ετών και κατάγεται από τη Τρίπολη της Αρκαδίας.

 

Σχόλια