Γαλλία: Μετά την μαντίλα τέλος και η μουσουλμανική αμπάγια (παραδοσιακό μουσουλμανικό ένδυμα) από τα σχολεία...
Το παραδοσιακό μουσουλμανικό ένδυμα θεωρείται ότι συνδέεται με περιστατικά θρησκευτικής βίας - «Δεν πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε τη θρησκεία των μαθητριών κοιτάζοντάς τες», δήλωσε ο νέος υπουργός Παιδείας
Τέλος στην μουσουλμανική αμπάγια, το παραδοσιακό μουσουλμανικό ένδυμα, από τα σχολεία της Γαλλίας βάζει το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας.
"Δεν θα επιτρέπεται πλέον να φοριέται η αμπάγια στο σχολείο" στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Επισήμανε ότι θέλει να δώσει "σαφείς κανόνες σε εθνικό επίπεδο" στους επικεφαλής των σχολείων, για να τους βοηθήσει να εφαρμόσουν την απαγόρευση.
Το μακρύ παραδοσιακό φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα, συνδέεται με περιστατικά βίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γαλλία
"Ο κοσμικός χαρακτήρας είναι μια ελευθερία για χειραφέτηση μέσα από το σχολείο", δήλωσε ο υπουργός. Μόλις διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας στα τέλη Ιουλίου, έκρινε ότι το να πηγαίνουν οι μαθήτριες στο σχολείο φορώντας αμπάγια είναι "μια θρησκευτική χειρονομία, που έχει στόχο να δοκιμάσει την αντίσταση της Δημοκρατίας στην εστία της κοσμικότητάς που πρέπει να αποτελεί το σχολείο" και υποσχέθηκε να είναι "αποφασιστικός στο θέμα αυτό".
"Μπαίνετε σε μια σχολική αίθουσα, δεν πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε τη θρησκεία των μαθητριών κοιτάζοντάς τες", δήλωσε ο υπουργός στο TF1.
Το θέμα της χρήσης της αμπάγιας, η οποία δεν αποτελεί μουσουλμανικό θρησκευτικό σύμβολο σύμφωνα με το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας (CFCM), είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο μιας εγκυκλίου του υπουργείου Εθνικής Παιδείας τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην εγκύκλιο αυτή, η αμπάγια θεωρείται -- όπως η μπαντάνα και η μακριά φούστα, που επίσης αναφέρονται -- ως ρούχα που μπορούν να απαγορευθούν εάν "φορεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν εμφανώς μια θρησκευτική πίστη".
Όμως οι επικεφαλής των σχολείων περίμεναν πιο σαφείς κανόνες για αυτό το θέμα απέναντι στην έξαρση των περιστατικών.
Σύμφωνα με σημείωμα των κρατικών υπηρεσιών, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι επιθέσεις κατά του κοσμικού χαρακτήρα -- πολύ περισσότερες μετά τη δολοφονία το 2020 του καθηγητή Σαμουέλ Πατί κοντά στο κολέγιο όπου δίδασκε -- αυξήθηκαν κατά 120% μεταξύ της σχολικής χρονιάς 2022-2023 και 2021-2022. Η χρήση συμβόλων και ενδυμάτων, λόγω των οποίων σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις, αυξήθηκε περισσότερο από 150% κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχολικής χρονιάς.
Μετά τον νόμο της 15ης Μαρτίου 2004 "στα δημόσια σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια απαγορεύεται η χρήση συμβόλων ή ενδυμάτων με τα οποία οι μαθητές δείχνουν εμφανώς τη θρησκευτική τους πίστη".
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.