Η επίσκεψη σκάνδαλο του Αμερικανού βουλευτή Πιτ Σέσιονς στην κατεχόμενη Κύπρο ενισχύει τους δικτάτορες & υπονομεύει την ειρήνη


Φανταστείτε αν ένας βουλευτής των Ηνωμένων Πολιτειών πετούσε απευθείας στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντόνετσκ, μετά από πρόσκληση εταιρειών που εξορύσσουν τον άνθρακα, εξάγουν την ξυλεία του και λειτουργούν κατεχόμενα ουκρανικά εργοστάσια. 
Ή, αν μετά από πρόσκληση Κινέζων επιχειρηματιών είχε επισκεφθεί τα νησιά των Φιλιππίνων, που έχει καταλάβει η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατά παράβαση των διεθνών δικαστικών αποφάσεων και συναντιόταν αποκλειστικά με ντόπιους Κινέζους αξιωματούχους που και έτρωγε ψάρια λαθραία από τα φιλιππινέζικα ύδατα. 

Σε κάθε περίπτωση, θα υπήρχε αγανάκτηση στην ιδέα ότι ένας εν ενεργεία βουλευτής θα έδινε τέλος στη μακροχρόνια αμερικανική πολιτική για να ξεσηκώσει τους δικτάτορες, να υποστηρίξει τα κράτη-μαριονέτα τους και να σβήσει την κλοπή και την κατάκτηση
Ωστόσο, αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που έκανε ο εκπρόσωπος Πιτ Σεσιονς (R-TX) στις 3 Αυγούστου, όταν, παρά τις συμβουλές του State Department, επισκέφθηκε την κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο με μια ομάδα που χρηματοδοτείται από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο. 
Ενώ είναι νόμιμο να επισκέπτονται τη βόρεια Κύπρο, και χιλιάδες Αμερικανοί τουρίστες το κάνουν κάθε χρόνο, πετώντας στην Κύπρο, παίρνοντας σφραγίδα στο διαβατήριό τους από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση και στη συνέχεια πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στην τουρκοκρατούμενη ζώνη. 
Μια τέτοια διαδικασία δίνει έμφαση στην κυριαρχία της κυπριακής κυβέρνησης και όχι στα προσχήματα της κατοχικής κυβέρνησης, που δημιούργησε η Τουρκία τα χρόνια μετά την εισβολή και την αρπαγή της γης. 
Αυτός είναι ο λόγος που ο εκπρόσωπος Dan Newhouse (R-WA) επέλεξε σοφά να ακυρώσει την επίσκεψη του στη βόρεια Κύπρο
Ο Σέσιονς, επομένως, έγινε ο πρώτος Αμερικανός πολιτικός που απέφυγε τέτοιες νόρμες και πέταξε απευθείας στο μη αναγνωρισμένο τουρκικό κράτος. 
Το ταξίδι του δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για ειρήνη και ασφάλεια. Ο Τούρκος δικτάτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ψηλά μετά την εδραίωση της εξουσίας... 
Αμφισβητεί την 100χρονη Συνθήκη της Λωζάνης που όρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και επιδιώκει να παρουσιάσει την Τουρκία περισσότερο ως κράτος της Μέσης Ανατολής, παρά ως ευρωπαϊκό καθώς πλησιάζει η εκατονταετηρίδα της Τουρκίας. 
Ο Ερντογάν μιλά επίσης όλο και περισσότερο, για να πάει στο επόμενο επίπεδο την μισό αιώνα κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, αναγνωρίζοντας την κατεχόμενη Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος.
Είτε επίτηδες είτε από αφέλεια, ο Σέσιονς έχει γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος του Ερντογάν. 
Γιατί ο Σέσιονς φαινομενικά θα εξομαλύνει μια αρπαγή γης, που ο Ερντογάν απειλεί επίσης να επεκτείνει στα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο 
Γιατί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις μιας κατεχόμενης ζώνης που εν γνώσει του, παράνομα και επανειλημμένα επιδιώκει να λεηλατήσει τους υπεράκτιους πόρους της Κύπρου και να τους διοχετεύσει στο ταμείο της Τουρκίας; 
Γνώριζε άραγε  ο Σέσιονς ότι ο σύμβουλος του Ερντογάν , Εγκεμέν Μπαγίς, απείλησε κάποτε να χρησιμοποιήσει το τουρκικό ναυτικό εναντίον Αμερικανών που εργάζονταν για εταιρείες ενέργειας στα αναγνωρισμένα από τις ΗΠΑ κυπριακά ύδατα;
Μόνο ο Σεσιονς μπορεί να το εξηγήσει, αλλά ίσως να φταίει η μεταβαλλόμενη συμπεριφορά του Κογκρέσου για την Τουρκία. 
Πριν από δύο δεκαετίες, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αντιπροσώπευε την Τουρκία ως δημοκρατία. 
Με τον καιρό, ωστόσο, καθώς ο Ερντογάν εδραίωσε τον δικτατορικό έλεγχο, η πρεσβεία της Τουρκίας αντιμετωπίζει τον ερντογαν  ως ισοδύναμο με το κράτος. 
Η αλληλεπίδραση με την αντιπολίτευση δεν ήταν έκφραση διαφωνίας σε μια δημοκρατία, αλλά προσβολή προς την ίδια την Τουρκία. 
Η επιτροπή του Κογκρέσου για την Τουρκία, ​​θεωρητικά υπάρχει για να προωθήσει τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας και ζητήματα που απασχολούν τους Τουρκοαμερικανούς. Δεν πρέπει να υπάρχει για να σφραγίσει τη δικτατορία

Ο Σεσιονς θα προωθούσε τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας πολύ πιο παραγωγικά εάν, αντί να ενθαρρύνει τον αλυτρωτισμό, τις ακανόνιστες ιδιοτροπίες ενός δικτάτορα και τη μακρύτερη κατοχή της Ευρώπης, στεκόταν αλληλέγγυος με εκείνους στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Αθήνα, τη Λευκωσία και ακόμη και την Άγκυρα που λένε αρκετά φτάνει.. 
Το Κογκρέσο έχει να παίξει έναν ρόλο για την προώθηση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Δυστυχώς , το κόλπο του Σεσιονς ήταν βαθιά ανεύθυνο, δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει τη διπλωματία και ήταν στήριγμα για επεκτατικούς δικτάτορες παντού.



Σχόλια