Η ιερά μονή του Οσίου Λουκά και η "αντιπυρική της προστασία"...

Το πρόσφατο ιστορικό...

16 Ιουν. 2022

 


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειου Παπαγεωργίου και του Δημάρχου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας κ. Ιωάννη Σταθά με θέμα την πυρασφάλεια του Δήμου, όπου ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπάρχουν και συγκεκριμένα στον Παρνασσό, στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και στο εργοστάσιο του Αλουμινίου. 

Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκαν τα εξής : 

Με εισήγηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα Στυλιανό, να δοθούν άμεσα 100.000,00 ευρώ για την πυρασφάλεια περιμετρικά της Ιερας Μονής Οσίου Λουκά για την φετινή αντιπυρική περίοδο. 

Να ενισχυθεί υλικοτεχνικά το Εποχικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στα Καλύβια Αράχωβας . 

Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για μόνιμο πυροσβεστικό φυλάκιο στον Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

Επίσης συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να γίνουν για την χειμερινή περίοδο...

daa.gov.gr 

17 Μαρ. 2023

Μελέτες για παρεμβάσεις στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

Με αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» οι ακόλουθες πράξεις:

ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 108.220 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τρείς διακριτές κατηγορίες εργασιών: 
  • Εκπόνηση μελέτης στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης των κτηρίων της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ι.Μ. Οσίου Λουκά.
  • Εκπόνηση μελέτης προσβασιμότητας ΑμεΑ. 
  • Εκπόνηση μελέτης αντιπυρικής προστασίας.
Οι πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

iparnassos.gr

24 Αυγ. 2023
Απόσπασμα Δελτίου τύπου Υπουργείου Πολιτισμού 
...
Η Μονή του Οσίου Λουκά έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία που μελετά η κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την επιστημονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη πυρόσβεσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ελέγχθηκε αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επικαιροποιήθηκε και επίκειται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Υ.Γ
Ευχή όλων μας ειναι να αποκτήσει η ιερά μονή, ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας (που δεν διαθέτει) το συντομότερο δυνατό...

Σχόλια