Συνάντηση Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν για θέματα αμυντικής συνεργασίας


Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν το Βασίλειο, η Τουρκία και το Πακιστάν , προκειμένου να «συζητηθεί η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας» μεταξύ των τριών χωρών.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, την Τετάρτη, συμμετείχαν ο βοηθός υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Ταλάλ αλ Οτάιμπι, ο Διευθυντής του Γενικού Επιτελείου του Πακιστανικού Στρατού, Αντιστράτηγος  Μουχάμαντ Σαΐντ και ο Τούρκος υφυπουργό Άμυνας Τζαλάλ Σάμι Τουφεκτσί.

Η συνάντηση των ομάδων εργασίας Σαουδικής Αραβίας – Πακιστάν

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «οι ομάδες εργασίας Σαουδικής Αραβίας-Πακιστάν πραγματοποίησαν τη δεύτερη συνάντησή τους υπό την προεδρία του Βοηθού Υπουργού Άμυνας και Διευθυντή του Γενικού Επιτελείου του Πακιστανικού Στρατού».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη συνεργασία στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών και ειδικών δυνατοτήτων, καθώς και η μεταφορά και ο εντοπισμός της βιομηχανίας και της επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Πακιστάν έχουν διαμορφώσει μια ενεργή διάσταση στην ανάπτυξη του ρυθμού των διμερών σχέσεων μεταξύ τους σε διάφορα επίπεδα και έχουν ανέλθει στο επίπεδο της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και ενισχύουν τις σχέσεις τους στον στρατό, την ασφάλεια και άλλους τομείς, σύμφωνα με το Σαουδικό Πρακτορείο Τύπου.

Ο Βοηθός Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Ταλάλ αλ Οτάιμπι συναντά τον Διευθυντή του Γενικού Επιτελείου του Πακιστανικού Στρατού, Αντιστράτηγο Μουχάμαντ Σαΐντ, στο Ριάντ.  23 Αυγούστου 2023 – mod.gov.sa

Νέο ξεκίνημα με την Τουρκία

Οι σαουδαραβοτουρκικές ομάδες εργασίας πραγματοποίησαν την τρίτη τους συνάντηση, υπό την προεδρία του Βοηθού Υπουργού Άμυνας Talal Al-Otaibi και του Τούρκου Υφυπουργού Άμυνας, και παρουσία του Τούρκου επικεφαλής αμυντικών βιομηχανιών, Χαλούκ Γκιοργκούν.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ο χάρτης συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών, η μεταφορά και εντοπισμός τεχνολογίας και η ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο βοηθός υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Ταλάλ Αλ-Οτάιμπι συναντά τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Τζαλάλ Σάμι Τουφεκτσί στο Ριάντ.  23 Αυγούστου 2023 – mod.gov.sa

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας εισήλθαν πρόσφατα σε νέα φάση, αφού οι δύο χώρες υπέγραψαν, στις 7 Αυγούστου, μια συμφωνία και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ ορισμένων σαουδαραβικών εταιρειών που ειδικεύονται στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία και τουρκικές αμυντικές εταιρείες, για την τοπική βιομηχανία drone και τα εξαρτήματά της στο εσωτερικό του Βασιλείου.

Η εταιρεία Στρατιωτικών Βιομηχανιών της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής τοπικής προσαρμογής με την τουρκική εταιρεία «BAYKAR Technology» για τον εντοπισμό της βιομηχανίας drones στο Βασίλειο.

Η Εθνική Εταιρεία Μηχανικών Συστημάτων (NCMS) υπέγραψε επίσης δύο μνημόνια συνεργασίας με τις τουρκικές εταιρείες «Aselsan» και «Roketsan» για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής πυρομαχικών και οπτικών αισθητήρων για το σύστημα drone εντός του Βασιλείου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Ιούλιο και υπέγραψε συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων ο τομέας της ενέργειας. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν επίσης εκτελεστικό σχέδιο για συνεργασία στους τομείς των ικανοτήτων, των αμυντικών βιομηχανιών και της έρευνας και ανάπτυξης .

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των άμεσων επενδύσεων και ένα άλλο για συνεργασία στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, επιπλέον δύο συμβάσεων με την τουρκική εταιρεία «Baykar», που ειδικεύεται στα drones και την τεχνητή νοημοσύνη.

The Hellenic Information Team

Σχόλια