Ρωσικές προξενικές αρχές στην κατεχόμενη Κύπρο;


Χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία υποδέχτηκε η Λευκωσία την είδηση που μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS
, σύμφωνα με την οποία η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, η θεώρηση της κυπριακής κυβέρνησης πάνω στα γεγονότα, είναι πως η πρόθεση της Ρωσίας αφορά στην λειτουργία γραφείου εξυπηρέτησης Ρώσων πολιτών στα κατεχόμενα, το οποίο δεν θα έχει οποιαδήποτε θεσμική σχέση με το μη-αναγνωρισμένο κράτος στον βορρά. Σημειώνεται πως η πρόθεση της Ρωσίας για λειτουργία γραφείου που θα προσφέρει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς τον τελευταίο χρόνο ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονταν στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης λόγω της αυξανόμενης παρουσίας Ρώσων πολιτών στα κατεχόμενα. Πάντως το κυπριακό ΥπΕξ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση διερευνά το δημοσίευμα του TASS τόσο στην Λευκωσία όσο και μέσω της πρεσβείας της Κύπρου στην Μόσχα, καθώς οι πολιτικές προεκτάσεις μιας τέτοιας απόφασης από ένα κράτος μέλος του ΣΑ θα πρέπει να προσμετρηθούν.  

Τεχνικό θέμα σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ρωσική πρεσβεία στην Λευκωσία αναφέρει ότι το θέμα της προξενικής προστασίας και της φυσικής φροντίδας των Ρώσων που ζουν στα κατεχόμενα είναι καθαρά διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα και με έντονο ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζει τη θέση αρχών της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Σημειώνει ότι ο μηχανισμός παροχής προξενικών υπηρεσιών θα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αφού θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες επί του εδάφους αφού πρόκειται για μη αναγνωρισμένο κράτος.  

Το θέμα σχολίασε χθες και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ ξεκαθαρίζοντας πως η «ΤΔΒΚ» δεν έλαβε αίτημα για άνοιγμα ρωσικού προξενείου στο βορρά. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν ενέργειες για το άνοιγμα ενός γραφείου στα κατεχόμενα, για εξυπηρέτηση των χιλιάδων Ρώσων πολιτών που ζουν στην περιοχή. «Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένα γραφείο για να διεκπεραιώνονται κάποιες εργασίες» σημείωσε ο κ. Τατάρ ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως αν και θα πρόκειται για θετική εξέλιξη αυτή δεν θα είναι αρκετή για αναγνώριση.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του λεγόμενου «υπεξ» ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει αναφορές σε τουρκικά ΜΜΕ περί ρωσικής αναγνώρισης. Άλλο το γραφείο, άλλο το προξενείο σημείωσε ο τ/κ πολιτικός.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι πως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα κράτη λειτουργούν στην κατεχόμενη Κύπρο σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών τους. Ενδεικτικά γραφεία εξυπηρέτησης στα κατεχόμενα διατηρούν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. 

dw.com

Σχόλια