«Μία απάντηση στον κ. Παπαχρήστο» για όσα είπε για το Αιγαίο από τον Υποπτέραρχο ε.α Δ. Δρόσο

 


Του Δημητρίου Δρόσου*

Εξ’ αφορμής των όσων δήλωσε ο δημοσιογράφος κ. Παπαχρήστος, σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι η σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία, εξαρτάται από το γεγονός ότι πρέπει να κατανοήσουν, κατά τον κ. Παπαχρήστο πάντα, οι Έλληνες ότι το Αιγαίο δεν είναι Ελληνική λίμνη. Κατά τον ίδιο δημοσιογράφο το Αιγαίο δεν είναι μόνο Ελληνικό και μία από τις αιτίες που το Αιγαίο δεν είναι μόνο Ελληνικό είναι ότι το έφερε έτσι η μοίρα και οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών.

Μου φαίνεται πρωτοφανές να υποστηρίζονται τέτοιες απόψεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι μάλιστα καλούνται συχνά σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ και ίσως καθίστανται  και διαμορφωτές κοινής γνώμης (opinion makers). Απαντώ λοιπόν στον κ. Παπαχρήστο, στη δήλωσή του, ότι η Ελλάς εμποδίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία λόγω των θέσεών της που έχει για το Αιγαίο:

-Η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα  Davutoğlu περί “στρατηγικού βάθους”, όπου σύμφωνα με αυτό το δόγμα, η Τουρκία δεν είναι μόνο περιφερειακή δύναμη αλλά «Κεντρική Δύναμη», υποδαυλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αναθεωρητική πολιτική της. Ο εν λόγω πολιτικός ανήκει θεωρητικά στις φιλοδυτικές δυνάμεις, ενώ το ΑΚΡ ενσωμάτωσε στο υπόψη δόγμα και στοιχεία του πολιτικού Ισλάμ.

-Η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με τη (τρομοκρατική κατά τη Δύση – ΝΑΤΟ) Hamas και με το επίσης το επίσης ριζοσπαστικό κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων»

-Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές εκβιάζοντας την Ε.Ε. με πρώτο θύμα την Ελλάδα

-Η Τουρκία παραβιάζει το embargo όπλων στη Λιβύη (κατά παράβαση σχετικής απόφασης του Σ.Α./ΟΗΕ) προμηθεύοντας όπλα την Τρίπολη και το καθεστώς του GNC, όπου στη διάρκεια νηοψίας από τη Γαλλική Φ/Γ Courbet, λίγο έλλειψε να έχουμε εμπλοκή του Γαλλικού και του τουρκικού ΠΝ.

-Η Τουρκία έχει κάνει εισβολή στη Β. Συρία, κυριεύοντας την Αφρίν, σφαγιάζει τους Κούρδους της Ροτζάβα, θεωρώντας τους ως τρομοκράτες και έχει εισβάλλει στο όρος Καντίλ του Β. Ιράκ, άνευ εξουσιοδοτήσεως από το Σ.Α/ΟΗΕ. Η ίδια η  Carla del Ponte, δήλωσε το 2019 ότι ο Ερντογάν πρέπει να προασαχθεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου για τις σφαγές της Συρίας. Η υπόψη Ελβετή δικαστικός, ήταν η κατήγορος κατά της Γιουγκοσλαβίας στο ΔΠΔ και επίσης για τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Φιλοδυτική και εντός του διεθνού συστήματος, η άποψή της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ωστόσο ουδέποτε έλαβε τη δημοσιότητα που έπρεπε στην Ελλάδα.

-Η Τουρκία στήριξε ισλαμιστικές οργανώσεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, αντιτιθέμενη στον Άσσαντ.

-Η Τουρκία κατέχει παράνομα τη Β. Κύπρο, παρά τα περί αντιθέτου ψηφίσματα του ΟΗΕ, με χιλιάδες Ε/Κ νεκρούς και αγνοούμενους. Πρόσφατα άνοιξε και τα Βαρώσια, παραβιάζοντας και άλλα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

-Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με το casus belli, όπου αντίκειται στην καταστατική χάρτα του ΟΗΕ. Η απειλή πολέμου, ισχύει κατά την Τουρκία, εφόσον η χώρα μας ασκήσει το ΜΟΝΟΜΕΡΕΣ δικαίωμά της για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ., όπως προβλέπεται από την UNCLOS. Πρόσφατα στην απειλή πολέμου, εκτός τις Ελληνικές νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριέλαβε και την Κρήτη.

-Η Τουρκία, έχει καθυβρίσει κατ’ επανάληψη τους σημερινούς ηγέτες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, ενώ έχει εκβιάσει κατά καιρούς και τις τρεις αυτές χώρες

-Η Τουρκία συνεχίζει και εκβιάζει τη Σουηδία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, προκειμένου μεγιστοποιήσει τα όποια οφέλη ελπίζει να αποκομίσει

-Η Τουρκία προδήλως επιδιώκει την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, με όρους υπέρ αυτής, τόσο στη Δυτική Θράκη (εγείροντας θέμα μειονότητας), όσο και σε άλλες περιοχές των Δεδεκανήσων (όπως πρόσφατα στη Ρόδο, «ανακάλυψε» μειονότητα).

-Η Τουρκία επικαλείται ότι «πνίγεται» στο Αιγαίο, διεκδικώντας περισσότερο ζωτικό χώρο για αυτή, που η λέξη «ζωτικός χώρος» θυμίζει το Lebensraum του Χίτλερ.

-Η Τουρκία έχει φυλακίσει χιλιάδες πολιτών της για πολιτικούς λόγους, ή λόγους εθνικού αυτοπροσδιορισμού (Κουρδικό στοιχείο), ενώ φέρεται περιφρονητικά στα εκατομμύρια Αλεβιτών που έχει. Πέραν του αυταρχισμού του βαθέως Τουρκικού κράτους, έχει ιδρύσει και την   Στρατοχωροφυλακή (Jandarma), όπου πολεμά συστηματικά τους Κούρδους.

-Η Τουρκία εκβιάζει τη Συρία και το Ιράκ με τους υδάτινους πόρους του Ευφράτη στην υδατολεκάνη της Μεσοποταμίας.

-Η Τουρκία στήριξε  την Ισλαμιστική οργάνωση Jaish – e – Mohammed, στο Kashmir, στη διένεξή της με την Ινδία, προκαλώντας την οργή της Ινδίας.

– Η Τουρκία διεκδικεί με το παράνομο μονομερές Τουρκολιβυκό σύμφωνο να προβεί σε παράνομες θαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Νότιο Κρητικό Αρχιπέλαγος, για ανέυρεση υδρογονανθράκων.  Αμφισβητεί τα 10 μίλια του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕEΧ)

– Η Τουρκία θέτει προσκόμματα στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο (SAR), ενώ αμφισβητεί όχι μόνο την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μίας σειράς Ελληνικών μικρονήσων (Οινούσσες, Παναγιά, Σύμπλεγμα Μεγίστης, Γαύδος, Φαρμακονήσι, κλπ), αλλά και σε εκατοντάδες βραχονησίδες. Θέτει θέμα αποστρατικοποίησης νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, εγκαλεί την Ελλάδα για μη σωστή μεταχείριση μεταναστών, παρενοχλεί πτήσεις που μεταφέρουν πολιτικά πρόσωπα, εκδίδει παράνομες NAVTEX, εκτελεί υπερπτήσεις πάνω σε Ελληνικά νησιά.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε στον κ. Παπαχρήστο πολλές άλλες περιπτώσεις, για την αυθαίρετη και παραβατική συμπεριφορά, ενός κράτους πειρατή όπως είναι η Τουρκία σε βάρος όχι μόνο της Ελλάδος αλλά όλων των γειτόνων της, με εκβιασμούς επίσης στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στις ΗΠΑ, Γαλλία, Σουηδία. Ερωτάται λοιπόν ο κ. Παπαχρήστος:

-Ποιος δεν θέλει την καλή γειτονία, η Ελλάς ή η Τουρκία;

-Ποιος εκβιάζει και παραβιάζει συστηματικά την καταστατική χάρτα του ΟΗΕ;

Επειδή ο κ.Παπαχρήστος μίλησε για το Φαρμακονήσι, ότι δήθεν τα 12 ν.μ. θα καλύψουν την ενδοχώρα της Τουρκίας, ας πληροφορηθεί ότι κατά την UNCLOS, στα ανατολικά του Φαρμακονησίου ισχύει η αρχή της equity distance, δηλαδή της ίσης απόστασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, άρα η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι στο μέσο. Επίσης ας ενημερωθεί ο κ. Παπαχρήστος, ότι ο ηρωϊκός Λοχαγός στο συμβάν του Φαρμακονησίου με τους Τόυρκους το 1997, πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας, ενώ ο ίδος με τις δηλώσεις του θα περάσει γρήγορα στο πάνθεον της λήθης.

Τέλος αναμένω αντίδραση τόσο από την Ακαδημία των Αθηνών, όσο και από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, όσον αφορά στη δήλωση του κ. Παπαχρήστου ότι «τις μεγαλύτερες καταστροφές τις έφεραν οι καθηγητές», απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο πλήρως, το πνευματικό κεφάλαιο της χώρας.

Υ.Γ. Κλείνοντας θα πω στον κ. Παπαχρήστο ότι η Ελλάς, οφείλει να ασκήσει άμεσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όσον αφορά στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, το οποίο είναι αρρήκτως συνδεδεμένο με την τρισχιλιετή ιστορία του Ελληνισμού. Διότι Ελλάς άνευ Αιγαίου, θα πάψει να υφίσταται.

*Υποπτέραρχος ε.α.–Αναλυτής (MBA, ΜΗSΑ, MPH, MSc in Finance, LLB, BSc)

militaire.gr

 

Σχόλια