Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα στο τριπλάσιο του ετήσιου μέσου όρου των τελευταίων 15 χρόνων....

Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι πυρκαγιές στην Ελλάδα είχαν μειωθεί, τις τελευταίες ημέρες τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν εκ νέου.  

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι φετινές πυρκαγιές κοντά στην Αλεξανδρούπολη είναι οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνετζ Λέναρτσιτς, έχουν ήδη καεί 73.000 εκτάρια - μια έκταση σχεδόν όση το Αμβούργο».


«Η Ελλάδα κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ δασικών πυρκαγιών: φέτος έχουν καεί ήδη 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικά […] Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν φτάσει στο τριπλάσιο του ετήσιου μέσου όρου των τελευταίων 15 χρόνων»
παρατηρεί από την πλευρά του το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

Το γερμανικό μέσο προσθέτει ακόμη πως ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, όπου επίσης εκτυλίσσονται πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες, «αποτελεί τη μόνη εναπομείνασα περίκλειστη δασική περιοχή στα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας και θεωρείται ο πράσινος πνεύμονας της Αθήνας. Εάν τα δάση της Πάρνηθας καούν, οι συνέπειες για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα θα είναι τεράστιες.

[…] Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συστήματος Παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ, από το 2017 έως τον Ιούλιο του 2023 έχει καεί σχεδόν το 1/4 της μη οικοδομημένης έκτασης της Αθήνας […] Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο το 1% των δασικών πυρκαγιών προκαλείται με φυσικό τρόπο, για παράδειγμα λόγω κεραυνού -το 99% προκαλείται από ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε πρόκειται για αμέλεια είτε για σκόπιμο εμπρησμό» καταλήγει το RND.

dw.com

 Υ.Γ 


 

Στον πιο πάνω πίνακα βλέπουμε τον μέσο όρο των καμμένων περιοχών ανά χώρα της Ε.Ε και το ποσοστό για το 2023... 

Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο % ποσοστό (επί της έκτασης της χώρας), καμμένων εκτάσεων στην Ε.Ε

Σχόλια