USAF : Ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν αμερικανικό drone πάνω από τη Συρία για 2η φορά μέσα σε 2 ημέρες (βίντεο)


Ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν Αμερικανικό drone, που επιχειρούσε πάνω από τη Συρία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ως ένδειξη αυξανόμενης τριβής μεταξύ των δύο χωρών στον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής. 

Την Πέμπτη, ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, εκτελούσε αποστολή εναντίον στόχων του ISIS στη βορειοδυτική Συρία όταν πλησίασαν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Alex Grynkewich σε δήλωση σχετικά με το περιστατικό. Ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη άρχισε στη συνέχεια να ρίχνει flares (φωτοβολίδες) μπροστά από το αμερικανικό drone, σε μια προφανή προσπάθεια να χτυπήσει το drone, αναγκάζοντάς το να κάνει ελιγμούς αποφυγής. 

Ο Σμήναρχος Μάικλ Άντριους, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ότι τα δύο ρωσικά μαχητικά - ένα SU-45 και SU-35 - συμμετείχαν για σχεδόν μια ώρα σε μια «διαρκή» και «αντιεπαγγελματική» παρενόχληση.

Βίντεο που αποδεσμεύτηκε από την Κεντρική Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, δείχνει δύο ρωσικά μαχητικά να πετούν κοντά στο αμερικανικό drone. Στη συνέχεια, ένα από τα μαχητικά προβαίνει σε άφεση flares καθώς περνά πάνω από το drone. 
 «Αυτά τα γεγονότα αντιπροσωπεύουν ένα άλλο παράδειγμα αντιεπαγγελματικών και μη επικίνδυνων ενεργειών, από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια τόσο του Συνασπισμού όσο και των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Γκρίνκεβιτς σε δήλωση. 
«Προτρέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία να σταματήσουν αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά και να τηρήσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς που αναμένεται από μια επαγγελματική αεροπορία, ώστε να μπορέσουμε να επαναλάβουμε την εστίασή μας στη διαρκή ήττα του ISIS». 
Το περιστατικό έρχεται μία ημέρα αφότου τρία ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν τρία αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Συρία. 
Στη εμπλοκή της Τετάρτης, τα ρωσικά αεροσκάφη έριξαν φωτοβολίδες μπροστά από τα αμερικανικά drones, αναγκάζοντας τα drones να κάνουν ελιγμούς αποφυγής.
Ένα ρωσικό μαχητικό χρησιμοποίησε το after burner (μετάκαυση), μπροστά από ένα αμερικανικό drone, περιορίζοντας την ικανότητα του χειριστή του drone να χειρίζεται με ασφάλεια το αεροσκάφος.
Αλλά οι ΗΠΑ δεν ήταν ο μόνος στόχος παρενόχλησης από τον ρωσικό στρατό. 
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος SU-35 πραγματοποίησε μια «μη επαγγελματική εμπλοκή» με δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale που εκτελούσαν αποστολή κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας την Πέμπτη, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Twitter. 
Τα γαλλικά μαχητικά έκαναν ελιγμούς για να αποφύγουν τον κίνδυνο ατυχήματος, δήλωσε ο γαλλικός στρατός



Σχόλια