Μενέντεζ: Πως είναι δυνατόν να πουλήσουμε F-16 σε χώρα του ΝΑΤΟ που απειλεί νατοϊκό γείτονα της με πόλεμο;


Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε την Τετάρτη, ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του για την πώληση των αεροσκαφών.

Δεν υπάρχει «τίποτα νέο», δήλωσε στο  Reuters  στο Καπιτώλιο ο Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας». 
 Κατά τη διάρκεια της άτυπης διαδικασίας αναθεώρησης για μεγάλες πωλήσεις όπλων, οι ηγέτες των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μπορούν να θέσουν ερωτήματα στις συμφωνίες, εμποδίζοντάς τις για ζητήματα όπως ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Ο Μενέντεζ αντιτίθεται εδώ και καιρό στην πιθανή πώληση των F-16 στην Τουρκία, για ζητήματα όπως η αντίσταση της Τουρκίας στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανησυχίες, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin,  αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της. 
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση. Η Άγκυρα εμμένει στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επί μήνες, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι κάνει πολύ λίγα εναντίον ανθρώπων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). 
Ωστόσο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 10 Ιουλίου ότι θα διαβιβάσει την επικύρωση στο κοινοβούλιο όταν ανοίξει ξανά το φθινόπωρο
Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε περισσότερο στην Τουρκία αργά την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για την επικύρωση του υποψηφίου του Μπάιντεν ως βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.
«Η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη ψήφο από την Τουρκία, παρόλο που ο Ερντογάν είπε: «Ναι, εντάξει, η Σουηδία θα έπρεπε να είναι μέσα». Θα μπορούσε να είχε καλέσει το κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να είχε την ψήφο. Δεν το έκανε», είπε ο Μενέντεζ. 
Ο Μενέντεζ ανέφερε επίσης την ανησυχία του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, ρωτώντας: «Πώς λειτουργεί για εμάς το να έχουμε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, με πολεμικές προθέσεις απέναντι στον άλλο και κάποιος να του πουλάει F-16;»
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις. 
Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Μπάιντεν είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρος ότι υποστηρίζει την πώληση. «Αυτό αφορά τη διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», ανέφερε.

Σχόλια