Αμετακίνητος ο Μενέντεζ στο ΟΧΙ για τα F-16 της Τουρκίας


Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν συνεργαστεί εντατικά με την Τουρκία για να διαπραγματευτούν την άρση των αντιρρήσεών της. 

Ο Λευκός Οίκος έχει συνδέσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τις αναβαθμίσεις στον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας, ως προτάσεις που εξαρτώνται από την πρόοδο της Άγκυρας με την ένταξη της Σουηδίας. 

«Αυτή είναι κορυφαία προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Σουηδία να γίνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ από το Βίλνιους, και το θέτουμε ενεργά και επίμονα με την Τουρκία και την Ουγγαρία σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Ντάγκλας Τζόουνς, αναπληρωτής βοηθός γραμματέας στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε στους νομοθέτες της Βουλής κατά τη διάρκεια ακρόασης τον περασμένο μήνα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «θα βοηθούσε σε πολλές από αυτές τις εγκρίσεις σχετικά με τα F-16 ». 

Οι τέσσερις κορυφαίοι νομοθέτες στις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις πωλήσεις των F-16, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον άρνηση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ενώ ο πρόεδρος έχει την εξουσία να παρακάμπτει τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου για πωλήσεις όπλων για λόγους εθνικής ασφάλειας, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί στους νομοθέτες να περάσει το θέμα από την τακτική διαδικασία  έγκρισης από το Κογκρέσο. 

Ο γερουσιαστής Bob Menendez (D-N.J.), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κράτησε την πιο σκληρή στάση απέναντι στις πωλήσεις F-16 στην Άγκυρα

Ο Μενέντεζ υποστηρίζει  ότι η άρνηση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι μόνο ένα σημείο σε έναν μακρύ κατάλογο προβληματικών συμπεριφορών — την φυλάκιση από την Τουρκία δημοσιογράφων και στελεχών της  αντιπολίτευσης, τις παραβιάσεις και τις απειλές  για τα ελληνικά  και κυπριακά  εδαφικό και κυριαρχικά δικαιώματα και τους δεσμούς της Άγκυρας  με τη Μόσχα. 

«Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», είπε ο Μενέντεζ στο The Hill τον Μάρτιο. 

«Θέλει να είναι αληθινός σύμμαχος του ΝΑΤΟ ή θέλει να παίξει με όλες τις πλευρές; Αν θέλει να παίξει με όλες τις πλευρές, τότε δεν μπορεί να πάρει κάτι καλύτερο από αυτό που έχει».

Ερωτηθείς στα τέλη του περασμένου μήνα εάν ο Μενέντεζ ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις σχετικά με την στάση του στα F-16  της Τουρκίας, απάντησε ότι ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις του. «Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι αυτό που λέω όλη την ώρα», είπε ο Μενέντεζ.

The Hill

Σχόλια