Υπολογίζεται σέ 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα, παράγεται επί 5 εκατομμύρια χρόνια, προστατεύεται από αδιαπέραστο στρώμα παχέος άλατος, και θα είναι το μεγαλύτερο της συγκεκριμένης εταιρείας τά τελευταία 50 χρόνια! Ίσως ξεπερνά και το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου!
του Κωστή Σταμπολή για την εφημερίδα «εστία»
Συγκρατημένος ενθουσιασμός επικρατεί στο επιτελείο της ExxonMobil, της παραχωρησιούχου εταιρείας μαζί με την Hellenic Energy, των ερευνητικών περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς προχωρεί η ανάλυση των σεισμικών στοιχείων που προέκυψαν από τις έρευνες που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από την Νορβηγική PGS.
Όπως μας εξηγούν γεωλόγοι πετρελαίου που έχουν πρόσβαση στα ερευνητικά στοιχεία, οι στόχοι εντοπίζονται σε κοραλλιογενείς υφάλους σε κυκλική διάταξη. Αυτοί δημιουργήθηκαν επί 9 εκατομμύρια χρόνια, ήτοι μεταξύ 15 εκατομμύρια έως 6 εκατομμύρια, περίοδος Μεσο-Μιόκαινο. Μια σειρά από υποσχόμενους στόχους, όπως εμφανίζονται στον χάρτη (βλέπε Γράφημα 1, στόχοι A, B, C, D), έχουν ήδη εντοπιστεί, γεγονός που επισπεύδει τις διαδικασίες για τον σχεδιασμό των ερευνητικών γεωτρήσεων.
Με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να προγραμματίζεται για το Β΄ εξάμηνο του 2024 σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας και σε βάθος μέχρι 4.500 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας
Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από 150 τετρ. χλμ. μέχρι 500 τετρ. χλμ. το καθένα βάσει της επεξεργασίας των δεδομένων της Νορβηγικής εταιρείας PGS. Επειδή η σάρωση ήταν πολύ αραιή, 10 χιλιόμετραx10 χιλιόμετρα, εντοπίστηκαν μόνον οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που έχουν μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο του κοιτάσματος Ζόρ στην Αίγυπτο που έχει έκταση 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν και μικροί κοραλλιογενείς ύφαλοι, τύπου Γλαύκου και Καλυψώ, τους οποίους φαίνεται να έχει εντοπίσει η Exxon-Mobil που έκανε πάλι μέσω PGS πολύ πυκνότερη σάρωση, 2.5 χιλιόμετραx2.5 χιλιόμετρα την περίοδο 2022/2023.
Αυτούς τους γνωρίζει προς το παρόν μόνον η ExxonMobil.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται σε βάθος 4.5 χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και είναι καλυμμένοι με ένα αδιαπέρατο στρώμα άλατος πάχους 1.5-2 χιλιομέτρων. Αυτό θεωρείται ως ένα πολύ θετικό στοιχείο, καθώς προστατεύει το κοίτασμα και δεν υπάρχει διαφυγή αερίου.
Η συνέχεια ΕΔΩ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.