Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Επιχειρήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη DHC-515


Η ECHO (European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations-Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Επιχειρήσεις Ανθρωπιστικής Βοήθειας) συντονίζει, σε επίπεδο ΕΕ, τη διαδικασία απόκτησης νέου τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών. 
Στις 31 Μαρτίου 2022 , η De Havilland Canada ανακοίνωσε επίσημα την παραγωγή ενός νέου στόλου αεροσκαφών DHC-515 Firefighter

Το DHC-515 Fireighter βασίζεται στα αεροσκάφη Canadair CL-215 και CL-415 και περιλαμβάνει νέα και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ολοένα και πιο σοβαρών, συχνών και εκτεταμένων πυρκαγιών ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. 
Η De Havilland Canada έχει λάβει επιστολή προθέσεων αγοράς για τουλάχιστον 22 τέτοια αεροπλάνα από έξι κράτη μέλη της ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεων υποτίθεται ότι θα ξεκινήσουν και ελπίζουμε να οδηγήσουν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Ορισμένα κράτη μέλη του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM) και τα συμμετέχοντα κράτη διαθέτουν τα δικά τους εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών, μερικά από τα οποία διατίθενται στο UCPM μέσω της Ευρωπαϊκής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας. 
Στον UCPM, η Γαλλία για παράδειγμα, διαθέτει έναν κρατικό στόλο 12 Canadair CL-415 , δύο από τα οποία περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, όπως και 2 CL-415 Canadair από την Ελλάδα. Απαιτείται, ωστόσο, μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την περαιτέρω υποστήριξη του UCPM και του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στην καθημερινή του εργασία στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του rescEU . 
Οι πρώτες επαφές με τον κατασκευαστή πραγματοποιήθηκαν το 2020, με τις πρώτες απαιτήσεις να υπογράφονται με τη Γαλλία (2020) και την Ελλάδα (2021) αμέσως μετά. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια και, ως μέρος αυτής της προσπάθειας, στις 31 Μαρτίου, η De Havilland Canada (DHC) ανακοίνωσε επίσημα την παραγωγή ενός νέου στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών DHC-515 . 
 «Μετά από μια εκτενή επιχειρηματική και τεχνική ανασκόπηση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα De Havilland DHC-515 Firefighter, το οποίο θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις συμβάσεων με τους Ευρωπαίους πελάτες μας και αύξηση της παραγωγής», ανέφερε ο Brian Chafe, Διευθύνων Σύμβουλος της DHC.
Βελτιωμένες δυνατότητες
Τα νέα χαρακτηριστικά του DHC-515 περιλαμβάνουν:

Το DHC-515 Fireighter βασίζεται στο αεροσκάφος Canadair CL-415 και περιλαμβάνει νέα και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ολοένα και πιο σοβαρών, συχνών και εκτεταμένων πυρκαγιών ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. 
 «Κατανοούμε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα προηγούμενα αεροσκάφη στην προστασία ανθρώπων και περιουσιών», «Καθώς το κλίμα μας συνεχίζει να αλλάζει και τα καλοκαίρια αυξάνονται τόσο σε θερμοκρασία όσο και σε μήκος, το DHC-515 θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για χρήση από χώρες σε όλο τον κόσμο στην κατάσβεση πυρκαγιών». Brian Chafe, Διευθύνων Σύμβουλος της DHC 
22 νέα αεροσκάφη από το 2025 
Εν αναμονή της θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνήσεων μέσω του συμβαλλόμενου οργανισμού της κυβέρνησης του Καναδά, της Canadian Commercial Corporation (CCC), έξι ενδιαφερόμενα κράτη μέλη υπέγραψαν κοινή επιστολή προθέσεων για την αγορά των πρώτων 22 αεροσκαφών, τα οποία η DHC αναμένει να παραδώσει αρχής γενομένης από το 2025. 
Στη συνέχεια θα συζητηθεί μια δεύτερη δόση κατασκευής αεροσκαφών, δίνοντας την ευκαιρία σε άλλους πελάτες να ανανεώσουν υπάρχοντες στόλους ή να προχωρήσουν σε αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών. 
 «Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να επηρεάζουν χώρες σε όλο τον κόσμο, η Canadian Commercial Corporation και η κυβέρνηση του Καναδά είναι περήφανοι που στέκονται στο πλευρό της De Havilland Canada, στην παροχή αυτής της παγκόσμιας κλάσης λύσης στους εταίρους και τους συμμάχους μας στην ΕΕ», «Ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την De Havilland Canada, καθώς υπάρχουν κι άλλες κυβερνήσεις που επιθυμούν να προμηθευτούν αυτά τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς, ανέφερε ο Bobby Kwon Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του CCC.

Πηγές

Στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή


ΥΓ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" υπάρχει πρόβλεψη για την απόκτηση των κάτωθι επιχειρησιακών μέσων...







Σχόλια