Η «απολογία» του υπουργού...


Του Βασίλη Βιλιάρδου

Έχει ενδιαφέρον η «αγόρευση» του υπουργού οικονομικών στις 8 Φεβ. 2023 – ως απάντηση σε μία επίκαιρη ερώτηση. Εν προκειμένω, είπε τα εξής:

«Τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα είναι όσο περίπου τα παραλάβαμε – ενώ έχουμε δώσει 50 δις €, για να ενισχύσουμε την κοινωνία στις διαδοχικές κρίσεις. Πώς τα καταφέραμε;

Τα καταφέραμε επειδή όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο ΟΔΔΗΧ ακολούθησε μια διορατική και μεθοδική εκδοτική πολιτική – η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή και με χαμηλό κόστος παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Έχουμε καταφέρει, χάρη σε αυτήν τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική εκδοτική στρατηγική, να ενισχύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας – αντλώντας συνολικά 51,5 δις € από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Από αυτά, 41 δις € είναι από εκδόσεις και επανεκδόσεις ομολόγων. Βγήκαμε δηλαδή στις αγορές, δανειστήκαμε 51,5 δις €και καλύψαμε όλες τις ανάγκες, για να βοηθήσουμε γενναία και αποτελεσματικά την ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η εμπιστοσύνη που κέρδισε η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω, τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν με 18 δις € από διάφορες άλλες υπερεθνικές πηγές χρηματοδότησης – όπως είναι τα 2,7 δις € από τα ANFAs και τα SMPs, από τα κέρδη δηλαδή από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από ευρωπαϊκές τράπεζες, με την όγδοη και τελευταία δόση που εκκρεμούσε από το πρώτο εξάμηνο του 2019 να δίνεται τώρα, 11,1 δις € από δόσεις και προχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 2,2 δις € από διμερή δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πόρους από το πρόγραμμα SURE».

Ο υπουργός λοιπόν δήλωσε υπερήφανος όχι επειδή η χώρα κέρδισε χρήματα, αλλά λόγω του ότι κατάφερε να καλύψει τα ελλείμματα των 50 δις € (=ζημίες) που προκάλεσε στην Ελλάδα, μέσα σε τρία μόλις χρόνια, με δανεικά – τα οποία φυσικά αύξησαν ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Έτσι το χρέος μας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 400 δις € στα τέλη του 2022 – από 359 δις € στην αρχή του 2019 (πηγή).

Εκτός του ότι λοιπόν το δημόσιο και το ιδιωτικό μας χρέος μαζί υπερβαίνουν τα 810 δις €, παρά το ότι έχουμε ξεπουλήσει σχεδόν όλα τα «ασημικά» της χώρας, το εμπορικό μας έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 38,37 δις € το 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 20 δις €, το εξωτερικό χρέος πάνω από 560 δις € κοκ. – οπότε για το μοναδικό επίτευγμα που μπορεί να είναι υπερήφανη η κυβέρνηση, είναι για το ότι δεν κατάλαβαν οι Έλληνες πόση ζημία τους έχει προκαλέσει...

Δυστυχώς βέβαια για τους ίδιους, για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των παιδιών μας – τα οποία θα καταδικαστούν είτε να μεταναστεύσουν, είτε να ζήσουν σε μία Ελλάδα ως υπηρέτες των ξένων.

Σχόλια