«Μεταβολή Ερντογάν» είναι ο τίτλος στην ανάλυση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL για την άρση του τουρκικού βέτο όσον αφορά ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο αρθρογράφος διερωτάται γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ως προϋπόθεση την επανενεργοποίηση μίας ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, προς το παρόν τουλάχιστον. Η εξήγησή του: «Ο Ερντογάν αξιοποίησε έναν ρητορικό ελιγμό για να προετοιμάσει μία μεταβολή στη στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά με τέτοιον τρόπο, ώστε να τηρούνται τα προσχήματα. Τελικά κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση της Σουηδίας ότι θα δραστηριοποιηθεί ως υπέρμαχος της Τουρκίας στην ΕΕ. Είναι κάτι, για το οποίο πανηγυρίζει δεόντως επιστρέφοντας στην Τουρκία. Για τον Ερντογάν είναι σημαντικό να σκηνοθετεί τον εαυτό του ως ισχυρό ηγέτη».
«Τι υποσχέθηκαν στον Ερντογάν για να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας;» διερωτάται η Bild. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, ο Γιόχαν Βάντεπχουλ, βουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, δηλώνει στην εφημερίδα:
«Ο Ερντογάν συνειδητοποίησε εγκαίρως ότι δεν θα μπορούσε να επιμείνει στην τακτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα. (...) Δεν έχει όμως να επιδείξει μία χειροπιαστή επιτυχία. Το πολύ η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.