Γεραπετρίτης:Η Αθήνα έτοιμη να συζητήσει με την Άγκυρα τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ...(βίντεο)

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης προβαίνει σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO

Από τη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας να αξιοποιήσει το τρέχον θετικό κλίμα (με την Τουρκία) και να διαμορφώσει συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Αυτή, σημειώνουμε, είναι η πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, από το 1975, την οποία απορρίπτει η Τουρκία.

«Μένει να διαπιστώσουμε αν η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και στις εθνικές της προτεραιότητες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μείζονα προτεραιότητα συνιστά η επίλυση του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στη δημιουργία τριμερών και πολυμερών σχημάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «επιδιώκουμε σταθερά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας και της προσήλωσης όλων των πλευρών στο διεθνές δίκαιο».

Διευκρίνισε ότι τα σχήματα αυτά δεν αποκλείουν κανέναν, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ και η πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον μηχανισμό 3+1», υπογράμμισε. «Ομοίως επενδύουμε στο σημαντικό τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Αίγυπτο και αντίστοιχα με τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.

 

hellasjournal.com

Σχόλια