Η Ολλανδική κυβέρνηση αίρει περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού προς την Τουρκία


Η Ολλανδική κυβέρνηση αίρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού προς την Τουρκία ....

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την κίνηση του Καναδά να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία για τους ελέγχους των εξαγωγών, υποδεικνύοντας μια αλλαγή στη σχέση με την Τουρκία μετά την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ολλανδία ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένου εξοπλισμού της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας. 
Σε κοινή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής, η ολλανδική κυβέρνηση περιέγραψε την απόφασή της να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές στον εξοπλισμό της αμυντικής βιομηχανίας. 
Η κοινή δήλωση τόνισε τις προσπάθειες της ολλανδικής κυβέρνησης για την προώθηση της στενότερης αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη και την προώθηση της συμμετοχής των Κάτω Χωρών σε αμυντικά έργα. Αναγνωρίζει τη σημασία του θεμιτού ανταγωνισμού εντός της Ευρώπης και αναγνωρίζει ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας απαιτεί ίσους όρους ανταγωνισμού. 
 Επιπλέον, η δήλωση υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των εξαγωγών για τον ολλανδικό αμυντικό τομέα, με πάνω από το ήμισυ των εσόδων του να προέρχεται από το διεθνές εμπόριο. Υπογραμμίζει την οικονομική ζωτικότητα και την καινοτόμο δύναμη της ολλανδικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή συνεργασία.
Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η κοινή δήλωση επιβεβαιώνει την άμεση άρση των περιορισμών στις εξαγωγές όχι μόνο για εξοπλισμό αμυντικής βιομηχανίας προς την Τουρκία αλλά και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία. 
Μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να στηρίξει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. 
 Σε μια άλλη σημαντική κίνηση, ο Καναδάς συμφώνησε να ανοίξει εκ νέου τις συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τους ελέγχους εξαγωγών σε εξαρτήματα drone, συμπεριλαμβανομένου οπτικών αισθητήρων. 
Το 2020, ο Καναδάς είχε αναστείλει την εξαγωγή ορισμένης τεχνολογίας drone στην Τουρκία, αφού διαπίστωσε ότι ο εξοπλισμός είχε χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σχόλια