Γερμανικά Πάτριοτ στο Κίεβο αλλά η ένταξη στο ΝΑΤΟ αργεί...


Μετά την ανακοίνωση του νέου γερμανικού πακέτου εξοπλιστικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ
, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Συνεχίσαμε τη συζήτηση με τον καγκελάριο Σολτς για το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία. Ευχαριστούμε Γερμανία!» ανέφερε πριν λίγη ώρα μέσω τουίτερ ο Ουκρανός πρόεδρος δίνοντας μερικές πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, συμφωνήθηκε η αποστολή περαιτέρω συστημάτων αεράμυνας Πάτριοτ, για την «προάσπιση ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία απέναντι στον ρωσικό τρόμο».

Στο επίκεντρο των επαφών Γερμανίας-Ουκρανίας βρέθηκε η «μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία Ουκρανίας-Γερμανίας», ενώ σημείωσε ότι «τα μακροπρόθεσμα προγράμματα στήριξης είναι το καλύτερο μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Ευρώπη θα παραμείνει χώρος ασφαλείας και ειρήνης».

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει σειρά κριτηρίων

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο είναι απολύτως σωστό να μην δοθεί ακόμη ημερομηνία ένταξης» ανέφερε πριν από λίγη ώρα και η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από το Βίλνιους τονίζοντας ότι ακόμη «κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος».

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, απαντώντας στην κριτική που ασκεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως προς την διστακτικότητα της Δύσης να πει το «ναι» στο Κίεβο για μια άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης διεμήνυσε ότι  η Ουκρανία έχει ήδη λάβει μια δέσμευση εκ μέρους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εντούτοις, όπως και όλες οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες, θα πρέπει να πληροί όλα τα «κανονικά» συγκεκριμένα κριτήρια που προβλέπονται σε μια τέτοια διαδικασία, πχ. κριτήρια σχετικά με τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας, τον δημοκρατικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των εθνικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

dw.com

 

Σχόλια