Την Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας


«Κλείδωσε» η ημερομηνία του πολυαναμενόμενου τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Λιθουανία
, καθώς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στην πρωτεύουσα Βίλνιους γύρω στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, 12 Ιουλίου.

Όπως έχουμε αναφέρει, η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της εκεί Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ, από ελληνικής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση αναμένεται να είναι και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «κλείδωσε» την επομένη κιόλας των εκλογών της 25ης Ιουνίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πολλάκις προεκλογικά ότι επιθυμούσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είχε αιτιολογήσει την πρόθεση του να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, επικαλούμενος μία φράση του Τζον Κένεντι: «Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε». Υποστήριξε δε ότι «αυτό ισχύει και για τη μοναδική μας διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Σχολίασε μάλιστα ότι «σίγουρα από τη θερμή ένταση και επιφυλακή, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” και πρόσθεσε: “Όμως δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία, πολύ περισσότερο αν αυτή η παγιωμένη διαφορά 40 ετών μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική λύση», ενώ, καταλήγοντας, ανέφερε πως «για αυτό η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούμε στα εθνικά θέματα να προχωρήσουμε με σιγουριά και αποφασιστικότητα, όπως επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης».

Σχόλια