Ο Σίσι θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία ως πρόεδρος της Αιγύπτου στις 27 Ιουλίου


Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ Σίσι πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία στις 27 Ιουλίου
, σύμφωνα με το Al-Qahera News επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Τον Μάιο του 2013, ο Ελ-Σίσι, τότε υπουργός Άμυνας, επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους. 

Κατά την επικείμενη επίσκεψη, ο Ελ Σίσι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με την τουρκική Independent. Αναβαθμισμένες σχέσεις 

Την Τρίτη, η Αίγυπτος και η Τουρκία ανακοίνωσαν την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών καθώς οι δύο χώρες προχωρούν για την αποκατάσταση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας τέλος σε μια δεκαετή ρήξη. 

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα, αποτελεί επιστέγασμα των πρόσφατων διπλωματικών προσπαθειών και προοίμιο για ισχυρότερους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. 

Στα τέλη Μαΐου, ο πρόεδρος Ελ-Σίσι συνεχάρη τον Ερντογάν για την επανεκλογή του σε τηλεφωνική επικοινωνία, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να ενισχύσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις καθώς και να ανταλλάξουν πρεσβευτές. 

Τον Νοέμβριο του 2022, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν χαιρετισμούς σε μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ, συμφωνώντας να ξεκινήσουν εκ νέου τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και ο Τούρκος ομόλογός του Hakan Fidan συμφώνησαν πρόσφατα να εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

ahram.org.

Σχόλια