Πρόγραμμα RAPACE: Πρώτη πτήση για το drone υδρογόνου που αναπτύχθηκε στην Σχολή Ικάρων Γαλλίας


Στα τέλη Μαΐου 2023, μετά από αρκετά χρόνια μελετών και σχεδιασμού στο πλαίσιο προγράμματος της Σχολής Αεροπορίας και Διαστήματος (ΕΑΕ) της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του drone RAPACE στο Var.

Ένα καινοτόμο έργο

Αυτή η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών καθηγητών-ερευνητών του Ερευνητικού Κέντρου Αεροπορικής Σχολής (CREA), που σταθμεύει στην αεροπορική βάση 701 στο Salon-de-Provence, και του Εργαστηρίου Καινοτομίας για Ενεργειακές Τεχνολογίες  και νανοϋλικών CEA (LITEN) της Γαλλικής Ατομικής Ενέργειας 

Η Επιτροπή (CEA) ιδρύθηκε πριν από αρκετά χρόνια. Στόχοι του: να αναπτύξει ένα επιστημονικό οικοσύστημα στη νότια Γαλλία καθώς και μια μακροπρόθεσμη επιστημονική και τεχνική ερευνητική σύμπραξη, που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον τομέα της χρήσης υδρογόνου.


Μια πρωτοφανής πρωτότυπη πτήση

Η βιομηχανία Atechsys, με έδρα το Pourrières στο Var, επιλέχθηκε για την κατασκευή του φορέα και του επίγειου σταθμού του. Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου που χρησιμοποιείται, επιβεβαίωσε τη θέση της Γαλλίας στην αγορά υψηλής τεχνολογίας.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε παρουσία χειριστή από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πληρώματος Drone (CIFED): " Μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη πτήση υδρογόνου Rapace, μετά από τελικές δοκιμές εδάφους και χάρη σε ένα ευνοϊκό παράθυρο καιρού ." λέει ένας από τους κύριους ερευνητές μηχανικούς της CEA-LITEN. Και συνεχίζει: Ήταν επίσης η πρώτη πτήση drone PAC H2 στη Γαλλία και στον κόσμο, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. »

Το drone H2 Raptor

Είναι το πρώτο πρόγραμμα αυτού του τύπου στη Γαλλία που εφαρμόζουν οι ένοπλες δυνάμεις στην πρόωση drones με υδρογόνο. Αυτό το πρωτότυπο θα επιτρέψει στους ερευνητές, να πραγματοποιήσουν μελέτες σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση ενός drone με τεχνολογία υδρογόνου, ιδίως στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας καθώς και της θερμικής και ακουστικής διακριτικότητας.


Σχόλια