Εξακολουθεί να υπάρχει ανοιχτή γραμμή Κύπρου Ισραήλ για πώληση αρμάτων μάχης Μerkava, όπως αποκαλύπτουν ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης.
Τα σχετικά δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται «πηγή ασφαλείας από το Ισραήλ και από την Κύπρο», θέλουν τις δύο χώρες να συνομιλούν εδώ και λίγο καιρό σχετικά με την πώληση αρμάτων μάχης.
Μία από τις επιλογές που τέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, σύμφωνα με την ισραηλινή «haaretz» είναι ότι η Κύπρος θα αγοράσει άρματα μάχης Merkava από το Ισραήλ και στη συνέχεια θα στείλει παλαιότερα τανκς ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ισραηλινό ρεπορτάζ κυπριακές πηγές διέψευσαν ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους.
Αυτό που υπογραμμίζουν επίσης τα Ισραηλινά ΜΜΕ είναι πως αν υλοποιηθεί η συμφωνία, θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση άρματος μάχης Merkava από το Ισραήλ σε ευρωπαϊκή χώρα.
Αντιδράσεις από Τουρκία
Σημειώνεται ότι η είδηση της πώλησης των τανκς από το Ισραήλ στην Κύπρο, αναπαράγεται στα τουρκικά ΜΜΕ.
Ο δρόμος άνοιξε με την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Haartez, την περασμένη εβδομάδα, ο Yair Kulas, επικεφαλής του τμήματος συντονισμού εξαγωγών του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Calcalist ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας στην Ευρώπη, σχετικά με την πώληση παλαιότερων αρμάτων μάχης Merkava που δεν είναι πλέον σε χρήση από τον ισραηλινό στρατό.
Μετά τη συνέντευξη του Υiar Kulas, αρκετές ιστοσελίδες και διάφοροι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «φωτογράφιζαν» την Κύπρο ως την ευρωπαϊκή χώρα για την οποία μιλούσε.
Επιπλέον των δημοσιογραφικών πληροφοριών, η Κύπρος έμπαινε στο κάδρο και λόγω της άρσης του εμπάργκο αμερικανικών όπλων που αποφάσισε πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν, ανοίγοντας το δρόμο για μια τέτοια συμφωνία.
Ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το Κυπριακό ΥΠΑΜ
Οι πληροφορίες για την αμυντική συμφωνία πώλησης αρμάτων μάχης από το Ισραήλ στην Κύπρο, ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται από το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας.
Αυτό που αναφέρουν πηγές του κυπριακού ΥΠΑΜ είναι πως όντως γίνονται διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σε διάφορα επίπεδα, ωστόσο δεν υπάρχουν προς δημοσίευση λεπτομερείς πληροφορίες για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αυτών, τουλάχιστον προς ώρας.
Σημαντικές επιχειρισιακές δυνατότες
Τα άρματα μάχης Merkava ήταν τα κύρια άρματα μάχης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων από τη δεκαετία του 1980. Τον τελευταίο καιρό, το Armored Corps αντικαθιστά τα περισσότερα από τα άρματα μάχης Merkava Mark 3 με τα πιο προηγμένα μοντέλα Mark 4. Η σχεδίαση που προκύπτει από το άρμα Merkava παραμένει απαράμιλλη μεταξύ άλλων κύριων αρμάτων μάχης.
Το άρμα μάχης Mark III για τα οποία γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων μπορεί να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους LAHAT, με επιχειρησιακό βεληνεκές περίπου διπλάσιο από τους πυραύλους AT-11 Sniper που εκτοξεύονται από τα άρματα μάχης T-80U που χρησιμοποιούνται σήμερα από την Κύπρο. Στα 30 χρόνια από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το μοντέλο του τανκ, υποβλήθηκε σε αρκετές αναβαθμίσεις στα συστήματα θωράκισης και ελέγχου πυρός. Το 1995, για παράδειγμα, εισήγαγε το σύστημα BAZ, το οποίο βελτίωσε τον έλεγχο πυρός και το κλείδωμα του στόχου του ενώ βρισκόταν σε κίνηση. Μια κρίσιμη βελτίωση που δεν ενσωματώθηκε ευρέως στα άρματα μάχης Mark III ήταν το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy. Ο ισραηλινός στρατός προτίμησε να εγκαταστήσει το σύστημα Trophy στα άρματα μάχης Merkava Mark IV.
Πηγή: Simerini / haaretz.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.