Οι κινητήρες των F-35 θα κοστίσουν στο Πεντάγωνο 38 δισ $ για συντήρηση-αναβαθμίσεις


Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ βλέπουν τις προγραμματισμένες αναβαθμίσεις κινητήρων για όλες τις παραλλαγές του F-35 Joint Strike Fighter, ως κρίσιμες σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό υπεύθυνο του προγράμματος. 

Οι κινητήρες των F-35,  λειτουργούν τακτικά σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες θερμοκρασίες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δαπανηρές αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης και έχει επηρεάσει τα συνολικά ποσοστά ετοιμότητας του F-35. 

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν τους περιορισμούς του κινητήρα F135, ενώ υπερασπίστηκαν ένα σχέδιο για τη συνέχιση μιας προσπάθειας αναβάθμισης, ενώπιον μελών μιας υποεπιτροπής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες.

Τόνισαν επίσης τη σημασία των βελτιώσεων του συστήματος διαχείρισης ενέργειας και θερμικής διαχείρισης (PTMS). Αυτό είναι απαραίτητο για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών ενέργειας και ψύξης που θα απαιτήσουν τα προγράμματα αναβάθμισης Technology Refresh-3 (TR-3) και Block 4 – τα οποία συνεχίζουν να παρουσιάζουν καθυστερήσεις. 


Η τελευταία έκθεση του Government Accountability Office (GAO) που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες ανέφερε ότι, «το πρόγραμμα F-35 συνεχίζει να παρουσιάζει καθυστερήσεις, αύξηση κόστους και καθυστερημένες παραδόσεις», παρά το ότι «κάθε αεροπλάνο κοστίζει «περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια» και «ταλαιπωρείται από πολλά προβλήματα». 


Όσον αφορά τον «κινητήρα και το σύστημα διαχείρισης θερμότητας του F-35», η έκθεση ανέφερε, «Το σύστημα ψύξης έχει υπερφορτωθεί, απαιτώντας από τον κινητήρα να λειτουργεί πέρα ​​από τις σχεδιαστικές του παραμέτρους. Η επιπλέον θερμότητα αυξάνει τη φθορά στον κινητήρα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του , και προσθέτοντας 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος συντήρησης»

«Σύμφωνα με τον GAO, το πρόγραμμα είναι μια δεκαετία πίσω από το χρονοδιάγραμμα και υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους κατά 183 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Πεντάγωνο προβλέπεται να δαπανήσει ένα τεράστιο ποσό 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά, τη λειτουργία και τη συντήρηση του αεροσκάφους σε όλη τη διάρκεια ζωής του προγράμματος». 

Ο υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Michael Schmidt, ο διευθυντής προγράμματος F-35 δήλωσε τον Μάρτιο ότι, «ενώ το Πεντάγωνο έχει περισσότερα 540 F-35, μόνο τα μισά περίπου από αυτά είναι ικανά να πραγματοποιήσουν μια περιορισμένο τύπο αποστολών και εκτίμησε ότι λιγότερο από το 30% των  αεροσκαφών αυτών, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ετοιμοπόλεμα».

Σχόλια