Τι ψάχνει ο Διοικητής της CIA στην Αθήνα 11 χρόνια μετά


Είχε προχθές (Τρίτη) σειρά συναντήσεων στην ελληνική πρωτεύουσα, σε μια επίσκεψη
που αντανακλά την «πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ»· ακολουθεί και επίσκεψη του πρώην αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα

Περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο διοικητής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Μία περιοδεία που γίνεται στη σκιά της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία, με την ένταση στο Κόσοβο να επιστρέφει, αλλά και σε περίοδο εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία. Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται η στάση του διευθυντή της CIA και στην Αθήνα, μία επίσκεψη με νόημα που πέρασε κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας. Ο Μπερνς βρέθηκε στην Αθήνα την Τρίτη και πέρασε τη μέρα του πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων με στελέχη «υπηρεσιών». Συναντήσεις οι οποίες έμειναν κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Με τον διευθυντή της CIA να αναχωρεί χθες το πρωί από την Ελλάδα για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του απόλυτα ικανοποιημένος.

Οπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», η άφιξη Μπερνς στην Αθήνα ήταν η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια και αντανακλά την «πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό στάδιο».

Για τις ΗΠΑ άλλωστε, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και δη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αμερικανούς παράγοντες να υπογραμμίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δεν υπάρχουν πολλές δημοκρατίες που να μπορεί η Ουάσιγκτον να βασιστεί, αντίθετα στην Αθήνα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν έναν «αξιόπιστο εταίρο που μπορούν να συνεργάζονται και να τον εμπιστευθούν

Με τον ρόλο της Ελλάδας να καθίσταται γεωστρατηγικά ιδιαίτερα σημαντικός και για το ΝΑΤΟ, αφού έχει μετατραπεί στο κέντρο της «εφοδιαστικής επιμελητείας» για τον στρατό και οι ΗΠΑ έχουν πλέον επεκταθεί σε οκτώ βάσεις επί ελληνικού εδάφους στις οποίες επενδύουν εκατομμύρια δολάρια. Δεδομένων αυτών η Αθήνα καθίσταται ένας σημαντικός και κυρίως «προβλέψιμος» σύμμαχος στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Σημειώνουν δε τον ρόλο και τις σχέσεις της Ελλάδας τόσο με το Ισραήλ, όσο και με χώρες της Μέσης Ανατολής, που την καθιστούν παράλληλα με τη συμμετοχή και τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ ένα κράτος που αξίζει τον σεβασμό. 

Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Αθήνα χαρακτηρίζεται από αρμόδιους παράγοντες ως απότοκη των παραπάνω και στο πλαίσιο μιας «παρέλασης» αμερικανών αξιωματούχων, βουλευτών, στρατιωτικών και παραγόντων, που αντανακλούν την απόλυτη ταύτιση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και την πραγματική αναβάθμιση των σχέσεων. Στην Αθήνα άλλωστε θα βρεθεί και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιούνιο, προκειμένου να συμμετάσχει στο φετινό SNF Nostos Conference του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) - με τις υψηλόβαθμες επισκέψεις, μάλιστα, να θεωρείται ότι θα έχουν συνέχεια.

tanea.grΣχόλια