Η παγκόσμια γεωπολιτική τρικυμία


Χρήστος Δημοσθένους
 
Ο Άγγλος γεωγράφος, ακαδημαϊκός και πολιτικός Χάλφορντ Τζον Μάκιντερ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της γεωπολιτικής και στρατηγικής του 20ου αιώνα, που για πρώτη φορά αποτύπωσε σε ένα παγκόσμιο χάρτη όλες τις χώρες του κόσμου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η επιφάνεια της γης είναι διαιρεμένη σε γεωγραφικές ενότητες αυτή που περιλαμβάνει την παγκόσμιο νήσο (world island). Η παγκόσμιος νήσος αποτελείται από τις συνδεδεμένους ηπείρους της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και ενσωματώνει τις εξωχώριους νήσους (offshore islands), Βρετανικές-Ιαπωνικές νήσους και τις απομακρυσμένες νήσους (outlying islands) που είναι η βόρεια-νότια Αμερική και η Ωκεανία.

Ο Μάκιντερ από τις γεωγραφικές ενότητες αναφέρει ότι η πιο μεγάλη σε έκταση, η πιο πολυπληθής και η πιο εύρωστη οικονομικά είναι η παγκόσμια νήσος, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η ενδοχώρα της “Heartland” που αρχίζει από τον ποταμό Βόλγα της Ρωσίας και καταλήγει ως τον ποταμό Yangtze της Κίνας και από την οροσειρά των Ιμαλάϊων μέχρι και την Αρκτική.

Η θεωρία του Μάκιντερ καταλήγει ότι «όποιος ελέγχει την ανατολική Ευρώπη, εξουσιάζει την Heartland, όποιος ελέγχει την Heartland, εξουσιάζει την παγκόσμια νήσο και όποιος ελέγχει την παγκόσμια νήσο, εξουσιάζει όλο τον πλανήτη».

Επομένως αυτός που συμφωνεί με το δόγμα του Μάκιντερ, αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ευρισκόμενη γεωγραφικά στο κέντρο της ανατολικής Ευρώπης Ουκρανία για την εξουσίαση της Heartland, ώστε να κυριαρχήσει επί της παγκόσμιας νήσου και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επομένως αν υπάρξει εκεί πολεμική σύρραξη, ή απειληθεί η ασφάλεια της, το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατραπεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1937, ένας άλλος πολιτικός επιστήμονας και γεωπολιτικός, ο Αμερικανός Νίκολας Τζων Σπάϊκμαν (Spykman), καθόρισε το δόγμα που υιοθέτησαν οι Αμερικανοί και ονομάζει μια περιοχή του πλανήτη την Rimland (κρηπίδωμα) που αποτελείται από την Ευρώπη, Μ. Ασία, Μ. Ανατολή, Ασία, Άπω Ανατολή, όπως φαίνεται στον χάρτη με κίτρινο χρώμα. Το ρητό του Spykman είναι ότι όποιος ελέγχει την Rimland, κυβερνά την Ευρασία. Αυτός που κυβερνά την Ευρασία, ελέγχει τα πεπρωμένα του κόσμου.

Αν παρατηρήσουμε τον χάρτη με πορτοκαλί χρώμα, στην ανατολή βρίσκεται η Heartland (Ρωσία), στην δύση βρίσκεται η (outlying island) Αμερική και μπροστά από την Ρωσία παρεμβάλλεται, κατά το δόγμα των Αμερικανών, η Rimland με κίτρινο χρώμα, την οποία ουσιαστικά θεωρούν και ως το ανάχωμα που εμποδίζει την Ρωσία προς τις θάλασσες.

Οι δύο υπερδυνάμεις (Αμερική και Ρωσία) επιθυμούν να γίνουν οι κυρίαρχοι του πλανήτη. Από απόψεως στρατηγικής, για να κατανοηθεί καλύτερα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ρωσία διεξάγει υπεράκτια άμυνα, δηλαδή στις ακτές της, ενώ η Αμερική υπερπόντια. Δηλαδή η Αμερική θα πρέπει να διασχίσει ωκεανούς για να συναντήσει τον εχθρό της.

Η Ρωσία, επειδή κατέχει την Heartland, περιμένει τον εχθρό (Αμερική) να έρθει να την συναντήσει, γι’ αυτό έχει αναπτύξει τεράστιες πυραυλικές δυνατότητες με υπερηχητικούς πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, βαρέα βομβαρδιστικά, πυρηνικά, και ένα τεράστιο διαστημικό πρόγραμμα, ώστε να μπορεί να αναχαιτίσει τον εχθρό της από πολύ μακριά ακόμα και από το διάστημα.

Αντίθετα η Αμερική, επειδή ασκεί υπερπόντια στρατηγική, πρέπει να περάσει ωκεανούς και άλλες χώρες για να συναντήσει την Ρωσία, γι’ αυτό έχει αναπτύξει και αυτή τεράστια τεχνολογία, όπως 11 αεροπλανοφόρα, μαχητικά, πυραύλους, βαρέα βομβαρδιστικά, πυρηνικά, διαστημική τεχνολογία, ικανή να πλήξει στόχους και από το διάστημα και έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ, στο οποίο εντάσσονται οι χώρες που συνταυτίζονται με την Αμερική, για να τους προστατεύσει από την Ρωσία. Τις χώρες αυτές τις χρησιμοποιεί ως συμμάχους της εναντίον της Ρωσίας (Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος).

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ουσιαστικά άρχισε με τον Γ’ Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμο σε πρώτη φάση και ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, άρχισε δηλαδή με την ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ότι όλες οι πληρωμές της δεν θα γίνονται πλέον με την ισοτιμία δολαρίου, αλλά θα χρησιμοποιεί το δικό της νόμισμα το ρούβλι. Συνεχίζοντας η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία και με την Κίνα, που έχουν τεράστιες εμπορικές συναλλαγές ύψους δισεκατομμυρίων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) και όλες οι συναλλαγές τους τώρα γίνονται με γουάν-ρούβλι.

Η Ρωσία και η Κίνα ως γνωστόν, ανήκουν στον όμιλο BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική) του οποίου οι οικονομικές συναλλαγές θα ξεπεράσουν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αυτές των G7 (Αμερική, Καναδάς, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία) σε πολύ σύντομο χρόνο. Οι BRICS θα συναντηθούν στις 22 Αυγούστου 2023, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος, που θα ανταγωνίζεται το δολάριο, που θεωρείται η πιο σημαντική εξέλιξη στα διεθνή χρηματοοικονομικά από το 1971.

Πρόσφατα, αρκετές χώρες φαίνεται να εγκαταλείπουν το δολάριο και ζήτησαν να ενταχθούν στον όμιλο BRICS και οκτώ έθνη έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση ένταξης στους BRICS, ενώ άλλες 17 χώρες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον μελλοντικά για ενσωμάτωση τους, όπως π.χ. η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Τουρκία κ.λπ., με φυσικό επακόλουθο το δολάριο πλέον να αρχίσει να χάνει την παντοδυναμία του. Αναμένεται ότι θα υπάρξουν μεγάλες εξελίξεις, γιατί γίνεται προσπάθεια να αμφισβητηθεί για πρώτη φορά η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ στην οικονομία. Ήδη πρόσφατα οι ΗΠΑ υπέγραψαν με την Αγγλία μεγάλο οικονομικό σύμφωνο, σε αντιδιαστολή αυτού της Ρωσίας με την Κίνα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν νομίσματα και σε ψηφιακή μορφή, όπως το δολάριο, το ευρώ, το ρούβλι, το γουάν κ.λπ..

O πόλεμος άρχισε με την οικονομία

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε με την οικονομία. Τι θα γίνει όμως, θα μεταφερθεί και σε συγκρούσεις χωρών; Το 1997 όταν οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την Ρωσία ότι δεν θα επεκταθεί το ΝΑΤΟ, έπραξαν ακριβώς το αντίθετο, αφού ενσωμάτωσαν σε αυτό, όλες τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, εκτός από την Ουκρανία.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι οδηγούμαστε ίσως, με μαθηματική ακρίβεια, στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τις παρακάτω αιτίες:

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που διεξάγεται από τις ΗΠΑ με τους συμμάχους τους και η μετεξέλιξη του, θα αποτελέσει ίσως την κυριότερη αιτία του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κόσμος γίνεται πολυπολικός. Πως όμως; Μόνο μετά από μια μεγάλη σύγκρουση, όπου θα ξεχωρίσουν οι διάφοροι πόλοι και θα χωριστούν τα διαφορετικά στρατόπεδα χωρών.

Η προσπάθεια αποδυνάμωσης του δολαρίου, ώστε να απωλέσει την παντοδυναμία του (αποδολαριοποίηση), δηλαδή η Αμερική να χάσει τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι μεγάλες δυνάρμεις σχεδόν έχουν ελέγξει όλες τις νέες πηγές ενέργειας του φυσικού αερίου και σχεδιάζουν την εκμετάλλευση του, αναλόγως του ποιος θα επικρατήσει.

*Ταξχος (Π.Α.) ε.α.


https://www.philenews.com/apopsis/paremvaseis-ston-f/article/1337006/i-pagkosmia-geopolitiki-trikimia/

Σχόλια