Ερντογάν προς Σόλτς: Νωρίς για το «ναι» στη Σουηδία


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο Σολτς είχε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Αποκαλεί «απαράδεκτη» την προώθηση της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» από τη Σουηδία.

 Σύμφωνα με τηλεγράφημα  του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa από την Κωνσταντινούπολη, βάσει πληροφοριών από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλφωνική επικοινωνία το μεσημέρι με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, διαψεύδοντας τις όποιες ελπίδες για ένα τουρκικό «ναι», σύντομα, στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει το dpa, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται μάλιστα να παραδέχθηκε ότι «η Σουηδία έχει σημειώσει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», όμως είναι «απαράδεκτο» να χορηγείται άδεια για διαδηλώσεις, οι οποίες διαδίδουν την «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη γερμανική επιβεβαίωση του τηλεφωνήματος. Για τη Γερμανία πάντως το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος από το βήμα της γερμανικής Βουλής απηύθυνε σε αυστηρό τόνο έκκληση προς τον Ταγίπ Ερντογάν  να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αίροντας τις ενστάσεις που θέτει, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2022.

Χάσμα μεταξύ Τουρκίας-Σουηδίας 

Το dpa υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ, αύριο αναμένεται να διεξαχθούν εκ νέου συνομιλίες προκειμένου να αρθεί το τουρκικό «μπλόκο» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πριν από τη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους (11 και 12 Ιουλίου). Την ίδια ώρα η Τουρκία, παρά την αυστηροποίηση της σουηδικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θεωρεί ότι η Στοκχόλμη δεν είναι αρκετά αποφασιστική απέναντι σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας κυρίως το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν)

Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου βρίσκονται πρωτίστως κουρδικές διαδηλώσεις μελών του PKK στη Σουηδία. Το τηλεφώνημα Ερντογάν δεν θεωρείται τυχαίο σήμερα. Οι σουηδικές αρχές, μετά από σχετική δικαστική απόφαση, έδωσαν το πράσινο φως για συγκέντρωση μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, με διαδηλωτή να καίει μέσα στο απόγευμα της Τετάρτης αντίγραφο του Κορανίου, του ιερού βιβλίου της μουσουλμανικής πίστης και μάλιστα κατά την πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Άντχα (Γιορτή των Θυσιών) ή Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Νωρίτερα μέσω twitter ο Γερμανός καγκελάριος είχε ευχηθεί στα αραβικά, τα τουρκικά και τα γερμανικά σε όλους τους μουσουλμάνους μια «ευλογημένη και ειρηνική γιορτή».

dw.com

Σχόλια