Η δορυφορική μάχη ...


Η δορυφορική μάχη 

Ένας νέος διαστημικός αγώνας έχει ξεκινήσει, απειλώντας τη γεωπολιτική ισορροπία. 

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ έχει ήδη στείλει 3.000 δορυφόρους στο διάστημα για να κάνει το διαδίκτυο διαθέσιμο οπουδήποτε στη γη. Αυτό δίνει στον Μασκ σημαντική γεωπολιτική επιρροή, αναγκάζοντας την Κίνα και την Ευρώπη να συμμετάσχουν επίσης στον αγώνα. 

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Έλον Μασκ έχει ήδη στείλει χιλιάδες δορυφόρους σε τροχιά, για να επιτρέψει τη σύνδεση στο διαδίκτυο ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Κανείς δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τέτοιων δορυφορικών έργων. 

Κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy του ζήτησε να παράσχει στη χώρα του τερματικά Starlink, για να αντικαταστήσουν τα δίκτυα επικοινωνιών που βομβαρδίστηκαν από τη Ρωσία. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν επίσης τροφοδοτήσει τους φόβους των Ουκρανών να αποκοπούν από τον κόσμο. 

Το διαδίκτυο έχει γίνει στρατηγικό όπλο για τα κράτη, τα επίγεια δίκτυα επικοινωνιών είναι ευάλωτα σε στρατιωτικές επιθέσεις. Οι δορυφόροι προσφέρουν διέξοδο. Ο Μασκ έχει αποκτήσει τέτοιο γεωπολιτικό βάρος ως «σωτήρας», που οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν επειγόντως εάν θέλουν να αποτρέψουν έναν ιδιώτη από τον έλεγχο του διαδικτύου στο μέλλον. Και δίπλα στον Μασκ, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, προσπαθεί επίσης να καθιερωθεί σε αυτή την αγορά. Ως εκ τούτου, η Κίνα και η Ευρώπη ξεκινούν νέα προγράμματα για να εξασφαλίσουν τη δική τους επιρροή, ενώ οι αναδυόμενες χώρες χάνουν όλο και περισσότερο λόγω του υπερβολικά υψηλού κόστους. Υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 100.000 έως 200.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη γη σε δέκα χρόνια, αντί για 6.800 που υπήρχαν μέχρι το τέλος του 2022. 

Πώς θα μας επηρεάσει αυτός ο αποικισμός ; 

Χρειάζεται μορατόριουμ στους δορυφορικούς αστερισμούς; Μπορούν ακόμη να αντιστραφούν οι τρέχουσες εξελίξεις; 

Οι διαστημικές οργανώσεις & υπηρεσίες, ήδη φοβούνται έναν αυξανόμενο κίνδυνο διπλωματικών κρίσεων λόγω του μεγάλου αριθμού δορυφόρων. Επιπλέον, η NASA προειδοποιεί ότι οι αστεροειδείς σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν πολύ αργά. Και οι αστρονόμοι φοβούνται ότι τα αστέρια θα γίνονται όλο και πιο δύσκολο να φαίνονται. 

Ένα νέο κεφάλαιο στον διαστημικό αγώνα έχει ξεκινήσει, με άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στη ζωή μας.

arte.tv

Σχόλια