Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS στην Ουκρανία


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει μια πιθανή Ξένη Στρατιωτική Πώληση (FMS)
στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, του
αντιαεροπορικού συστήματος Εδάφους-Αέρος (NASAMS) και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος 285 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) ενέκρινε την απαιτούμενη πιστοποίηση ενημερώνοντας το Κογκρέσο. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα (NASAMS), το οποίο περιλαμβάνει: ένα (1) ραντάρ AN/MPQ-64F1 Sentinel, ένα Κέντρο Ελέγχου Πυρός (FDC), εκτοξευτές, ασφαλείς επικοινωνίες, δέκτες GPS, εργαλεία, εξοπλισμό ελέγχου και υποστήριξης καθώς επίσης τεχνικά εγχειρίδια & ανταλλακτικά. Επίσης θα εξασφαλισθεί τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του εργολάβου.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος είναι 285 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια μιας χώρας εταίρου που αποτελεί δύναμη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου στην Ευρώπη. 

Η Ουκρανία έχει επείγουσα ανάγκη να αυξήσει τις δυνατότητές της για άμυνα έναντι των ρωσικών πυραύλων και αεροσκαφών. Η απόκτηση και η αποτελεσματική ενσωμάτωση αυτού του συστήματος, θα ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπίζεται τον λαό της και να προστατεύει κρίσιμες εθνικές υποδομές. 

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Raytheon Missiles and Defense, Tucson, AZ. Δεν έχουν προταθεί γνωστές συμφωνίες αντισταθμιστικών σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση. 

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ύπαρξη πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Σχόλια