Πόλεμος στην Ουκρανία – Ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) κατά των drones


Οι Ρώσοι επιχειρούν να "μπλοκάρουν" drones σ'όλο το μέτωπο. Συγκροτήματα Ηλεκτρονκόυ Πολέμου (EW) γέμισαν τα χαρακώματα. Η εναέρια αναγνώριση των Ουκρανών όλο και πιο δύσκολη. 

Ποιες ουκρανικές και ρωσικές «ασπίδες» κρατούν την 1η γραμμή;

Ουκρανοί διαμαρτύρονται ότι έχει γίνει πολύ δύσκολο να λειτουργούν αποτελεσματικά τελευταία. Συστήματα EW καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την 1η γραμμή. Τις πρωινές ώρες που οι ουκρανικές ομάδες εναέριας αναγνώρισης προετοιμάζονται για αποστολή μάχης, παίρνουν μαζί τους drones, πρόσθετες κεραίες, καλώδια, φορητούς υπολογιστές, τάμπλετ, μπαταρίες – όλα φορτώνονται σε αυτοκίνητα και με τους προβολείς τους σβηστούς, κινούνται προς τη γραμμή επαφής. 

Το καθήκον τους είναι αναγνώριση και επιτήρηση. Καταγράφουν την πιο ενεργή κίνηση του εχθρού. Ως επί το πλείστον, καταστέλλουν τους εχθρικούς όλμους. Πετούν τα drones, εντοπίζουν τις θέσεις όλμων-πυροβολικού και μεταβιβάζουν τις συντεταγμένες στο αρχηγείο. Τέτοιες ομάδες αναγνώρισης χρησιμοποιούν εμπορικά DJI Mavic και συστήματα ουκρανικής τεχνολογίας όπως το Leleka-100. Είναι σε θέση να ρίξουν με ακρίβεια εκρητικά στον εχθρό. Ωστόσο, όταν πλέον πλησιάζουν την γραμμή επαφής, η επικοινωνία με το drone επιδεινώνεται απότομα. 

Όταν αρχίζει να επιδεινώνεται η επικοινωνία, η εικόνα στο ταμπλετ του χειριστή εξαφανίζεται. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν συστήματα "Ηλεκτρονικού πολέμου χαρακωμάτων", τα οποία είναι πολύ εύκολο να κρυφτούν στους θάμνους, να συνδεθούν με την μπαταρία και απλά να ενεργοποιηθούν. Τα συστήματα EW μπλοκάρουν τις συχνότητες 2,4 GHz και 5,8 GHz, δηλαδή την επικοινωνία με το τηλεχειριστήριο. Το drone αποσυνδέεται από το τηλεχειριστήριο και στη συνέχεια, ανάλογα με το μοντέλο, υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για το τι θα κάνει το drone αυτόνομα. Ο παρεμβολέας θα πρέπει να μπλοκάρει 3 βασικά σήματα: σήμα πλοήγησης, σήμα δεδομένων και σήμα ελέγχου. 

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει σημαντικά τις προσεγγίσεις και τις αρχές των προηγουμένως γνωστών δογμάτων. Στο πεδίο της μάχης, τα drones, εκτός από την αναγνώριση, επιχειρούν και ως "καμικάζι" και ρίχνουν πυρομαχικά. Επίσης, η μαζική στρατιωτική χρήση μικρών drones τόνωσε την ανάπτυξη φορητών, κινητών συστημάτων, των λεγόμενων "συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου χαρακωμάτων". 

Oυκρανοί ειδικοί λένε ότι αν και οι τεχνολογίες EW στη Ρωσία ήταν πάντα στα καλύτερά τους, στις αρχές του 2022 δεν προσαρμόστηκαν στις νέες πραγματικότητες του πολέμου. Αυτό όμως έχει αλλάξει δραματικά κατά την διάρκεια του πολέμου. «Αυτή τη στιγμή, μόνο για να απαριθμήσω όλα τα συγκροτήματα με το όνομα, που ξέρω, που υπάρχουν, δεν θα έχουμε αρκετά δάχτυλα στα χέρια μας» - Ουκρανός ειδικός στον EW.  Η ρωσική πλευρά αναφέρεται στο ακροατήριό της για την υπερδύναμη των εξελίξεων της, σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Τα ρωσικά συστήματα EW προφανώς και δεν μπορεί να μπλοκάρουν όλα τα σήματα σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε θα ήταν αρκετό να χρησιμοποιήσει τέτοιες εγκαταστάσεις για να πνίξει ολόκληρη την πρώτη γραμμή και να τυφλώσει τους Ουκρανούς. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά βίντεο στα ΜΚΔ που δείχνουν πως καταστρέφουν οι Ουκρανοί τα ρωσικά συγκροτήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Τα μεγαλύτερα συγκροτήματα EW δεν μπορούν να κρυφτούν από τα UAV. Είναι πολύ μεγάλοι στόχοι και τα περιγράμματα τους αναγνωρίζονται εύκολα. Μετά τον εντοπισμό τους, οι πληροφορίες μεταβιβάζονται στο πυροβολικό για την καταστροφή τους. Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν ότι η χρήση ογκώδους εξοπλισμού EW τόσο κοντά στο μέτωπο είναι επικίνδυνη. 

Οι Oυκρανοί ειδικοί σημειώνουν ότι η 1η σοβαρή ανακάλυψη συνέβη περίπου 6 μήνες μετά την ρωσική εισβολή. ¨"Τουφέκια"-παρεμβολείς κατά των drones και μίνι συγκροτήματα "EW χαρακωμάτων" άρχισαν να εμφανίζονται μαζικά στις ρωσικές θέσεις.

Φανταστείτε ένα συγκρότημα που έχει 6 ή 8κεραίες περιστρεφόμενες κυκλικά, παρακολουθούν τον χώρο γύρω τους και εστιάζουν στην κατεύθυνση που πλησιάζει το drone.  Η ουκρανική εναέρια αναγνώριση αντιμετωπίζει τον ρωσικό "EW χαρακωμάτων" με ειδικές απομακρυσμένες κατευθυντικές κεραίες, οι οποίες κρατούν το σήμα μεταξύ του χειριστή και του drone. Οι Ουκρανοί επίσης εξοπλίζονται με συστήματα "EW χαρακωμάτων", για να αντιμετωπίσουν με την σειρά τους τα ρωσικά drones. 

Τα συστήματα αντι-drone που χρησιμοποιούνται, είναι παρόμοια στην αρχή λειτουργίας τους με τα μεγάλα συστήματα αεράμυνας, αλλά διαφέρουν από αυτά ως προς το πολύ μικρότερο μέγεθος, το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται, το εύρος λειτουργίας και την εμβέλεια δράσης. 📷 δεξιά: 🇺🇦 Анклав  


Σχόλια