Η διοργανώτρια αρχή της Eurovision EBU απαγόρευσε στον πρόεδρο Ζελένσκι να απευθύνει μήνυμα...


Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τον διαγωνισμό της Eurovision. Είναι μια πολυαναμενόμενη γιορτή για τη χώρα για δυο βασικούς λόγους. Αρχικά, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει φέτος. Ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία δεν επέτρεψε στη χώρα να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό και έτσι η Βρετανία λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος.

Παράλληλα όμως, είναι γεγονός ότι το νησί περίμενε δεκαετίες για να έρθει τόσο κοντά με τη νίκη καθώς για αρκετές χρονιές βρισκόταν απλά στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Όπως και να έχει, ο πρώτος λόγος δίνει και το κλίμα του φετινού διαγωνισμού. Μία χώρα σε πόλεμο και η γιορτή της μουσικής με αυτό το παρασκήνιο. Έτσι οι πρώτες παραφωνίες ξεκίνησαν. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει να παρουσιαστεί μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στα 160 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που αναμένεται να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό.

Η απόφαση αυτή «ναυάγησε». Χθες, αργά το βράδυ, η ευρωπαϊκή ραδιοτηλεοπτική ένωση και διοργανώτρια αρχή της Eurovision, EBU, με επίσημη ανακοίνωσή της απαγόρευσε στον πρόεδρο Ζελένσκι να εμφανιστεί.  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «αναγνωρίζουμε τις αξιέπαινες προθέσεις του όμως η μη πολιτική φύση της διοργάνωσης είναι θεμελιώδης αρχή της».

Όμως, όσο και αν προσπαθεί η διοργάνωση να μην πάρει πολιτικές διαστάσεις, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τη Βουλή των Λόρδων

 

dw.com

Σχόλια