Dutch News για την σύλληψη Μπογονικολού...


Ένας Έλληνας υπήκοος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εταιρείας δορυφορικής τεχνολογίας Aratos με έδρα τη Μπραμπάντ, συνελήφθη στο Παρίσι και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφα του FBI. 

Ο Νίκος Μπογονικόλος, συνελήφθη στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσης, ανακοίνωσε το FBI. 

Ο Μπογονικολός είναι ο ιδρυτής του ελληνικού ομίλου Aratos Group, μιας εταιρείας αμυντικών και τεχνολογικών εταιρειών στην Ολλανδία και την Ελλάδα.  

Η εταιρεία Aratos τέθηκε αμέσως σε αναστολή ως μέλος του ομίλου της ολλανδικής αμυντικής εταιρείας NIDV, ανέφερε η Telegraaf. 

«Υπάρχει ένας κατάσκοπος στη μέση της ολλανδικής αμυντικής βιομηχανίας», είπε ένα μέλος στην εφημερίδα. Το 2021, η Aratos Systems BV, η οποία ξεκίνησε στην Ολλανδία το 2016, ήταν ένας από τους φιναλίστ στους φιναλίστ του NATO Innovation Challenge. 

Το έγγραφο του FBI αναφέρει ότι ο Μπογονικόλος πιθανότατα στρατολογήθηκε από τη Ρωσία γύρω στο 2017, όταν του ζητήθηκε να επισκεφθεί μόνος τη Μόσχα «καθώς η ατζέντα θα είναι πολύ ευαίσθητη». Το FBΙ ισχυρίζεται ότι εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία από τότε. 

«Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικού εξοπλισμού πεδίου μάχης», ανέφερε η δήλωση του FBI.

Τα Dutch News ζήτησαν από το NIDV να σχολιάσει.

dutchnews.nl

Σχόλια