Επίθεση με drones στη Μόσχα: Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για «τρομοκρατικό» χτύπημα


Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη νωρίς το πρωί στη Μόσχα
, την πρώτη φορά που η πόλη γίνεται στόχος πολλαπλών drones μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το Κίεβο είχε οργανώσει μια «τρομοκρατική επίθεση» χρησιμοποιώντας τουλάχιστον οκτώ drones και προκάλεσε μικρές ζημιές σε πολλά κτίρια. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις με drone. 

Ο προεδρικός σύμβουλος Mykhailo Podolyak είπε ότι το Κίεβο δεν εμπλέκεται άμεσα, αλλά ότι η Ουκρανία απολαμβάνει να παρακολουθεί τα γεγονότα και προέβλεψε αύξηση τέτοιων περιστατικών. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι και τα οκτώ drones αναχαιτίστηκαν. "Τρία από αυτά κατέπεσαν από ηλεκτρονικό πόλεμο, έχασαν τον έλεγχο και παρέκκλιναν από τους επιδιωκόμενους στόχους τους. Άλλα πέντε drones καταρρίφθηκαν από το σύστημα εδάφους-αέρος Pantsir-S στην περιοχή της Μόσχας", ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συμμετείχαν έως και 30 drones. Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι πολλά από αυτά έπεσαν πάνω σε κτίρια μετά την κατάρριψη. 

Ο Σομπιάνιν είπε ότι ορισμένοι κάτοικοι είχαν εκκενώσει τα σπίτια τους, αλλά αργότερα τους επετράπη να επιστρέψουν σε αυτά. Δύο άτομα ζήτησαν ιατρική βοήθεια, είπε. Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν μερικές από τις πιο εξέχουσες γειτονιές της Μόσχας. 

Οι περιοχές που χτυπήθηκαν περιλαμβάνουν τη λεωφόρο Leninsky Prospekt, μια μεγάλη λεωφόρο που δημιουργήθηκε υπό τον Josef Stalin. Ένα τμήμα της δυτικής Μόσχας όπου κατοικεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μαζί με άλλα μέλη της ρωσικής ελίτ, χτυπήθηκε επίσης. 


Ορισμένοι πολιτικοί δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι οι επιθέσεις με drones είχαν σκοπό να προκαλέσουν πανικό, αλλά ότι η προσπάθεια απέτυχε. 

Ο Πούτιν είχε ενημερωθεί για την εισβολή και εργαζόταν στο Κρεμλίνο, ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Ο επί μακρόν βοηθός του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε επίσης ότι η αεράμυνα της Μόσχας και το υπουργείο Άμυνας λειτούργησαν καλά στην αντιμετώπιση της επίθεσης.

Τα πλήγματα στη Μόσχα ακολούθησαν την επίθεση με drone κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, κατά την οποία τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, στρατηγός Kyrylo Budanov, είχε προειδοποιήσει για ταχεία απάντηση σε μια σειρά ρωσικών πυραύλων στο Κίεβο

Ο Δρ Τζακ Γουότλινγκ, ειδικός σε θέματα χερσαίων πολεμικών συγκρούσεων από το Royal United Services Institute, είπε στο BBC ότι, η Ουκρανία είχε χτυπήσει αεροδρόμια στη Ρωσία στο παρελθόν, αλλά όχι την πρωτεύουσα.

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για επίθεση με εντολή του Κίεβου, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αρνήθηκε ότι η χώρα του εμπλέκεται στο περιστατικό.

bbc.com

Σχόλια